NOS Nieuws

Vrijgelaten gevangenen Wit-Rusland vertellen over mishandelingen

Vrijgelaten betogers in Wit-Rusland zeggen dat ze zwaar zijn mishandeld na hun arrestatie de afgelopen dagen. In verschillende video's vertellen mannen en vrouwen dat ze nauwelijks eten kregen en in kleine cellen staand samengeperst werden.

Meerdere arrestanten zeiden dat ze werden geslagen en toonden snijwonden en grote blauwe plekken over hun hele lichaam.

Hier laten ze hun blauwe plekken zien en vertellen ze over de omstandigheden in de gevangenis:

'De hele nacht hoorden we dat mensen werden geslagen'

Sommige arrestanten werden meteen na hun vrijlating naar het ziekenhuis gebracht, melden lokale nieuwssites in Minsk. Een aantal van hen belandde op de intensive care.

De vrijlating van de betogers was bevolen door president Loekasjenko. Minister van Binnenlandse Zaken Joeri Karajev verontschuldigde zich ervoor dat ook toevallige voorbijgangers waren gearresteerd die niet betrokken waren bij het protest. Er zijn meer dan duizend gevangenen vrijgelaten die de afgelopen dagen waren opgepakt.

Plassen bloed

Een Russische journalist die was gearresteerd, meldt na terugkeer in Rusland hoe hijzelf werd geslagen en dat medegevangenen in een politiebureau in Minsk in plassen bloed op de vloer lagen. "Er waren zware mishandelingen. De slagen en het gegil waren overal te horen. Het leek erop dat sommigen iets hadden gebroken, armen, benen, want bij de minste beweging schreeuwden ze het uit."

Op lokale nieuwssites tonen vrijgelaten betogers hun verwondingen

Talloze vrijgelatenen hebben dezelfde verhalen. Een 31-jarige bouwvakker vertelde The Guardian dat hij al op de dag van de verkiezingsdag was gearresteerd voor het filmen van de oproerpolitie. In een detentiecenrum in een buitenwijk van Minsk kwam hij met 21 anderen terecht in een kleine cel.

Twee dagen lang kregen ze alleen water en hoorden ze het geschreeuw van mensen die op de binnenplaats werden geslagen. Daarna moest hij een document tekenen met verkeerde informatie over waar en wanneer hij was gearresteerd en kreeg hij een soort proces waarin hij tot 11 dagen cel werd veroordeeld. Enkele uren later werd hij vrijgelaten, maar niet voordat de bewakers hem op de grond over zijn hele lichaam met een wapenstok hadden bewerkt.

Bedreigd met verkrachting

Ook vrouwen die werden vastgehouden in een gevangenis in Minsk vertellen dat ze werden geslagen. Ze werden met 35 vrouwen in een cel met vier bedden vastgehouden, zegt een van hen. "Ze sloegen verschrikkelijk wreed toe. Overal lag veel bloed." Sommige vrouwen werden volgens de verslagen bedreigd met verkrachting.

Met de vrijlating van ruim duizend gevangenen reageert het regime van Loekasjenko voor het eerst op eisen van de EU om een einde te maken aan het gewelddadige optreden tegen vreedzaam demonstrerende burgers. De EU had om vrijlating van de gevangenen gevraagd.

Meer dan 5000 betogers zitten nog steeds vast. Daarnaast zijn er nog veel mensen die familieleden missen. Hun lot is onduidelijk, want er is geen registratie van de gevangenen.

De protesten tegen de verkiezingsuitslag gaan intussen door in meerdere steden. De Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd open te staan voor een "constructief en objectief" gesprek over de verkiezingen, nadat Polen en Tsjechië daartoe hadden opgeroepen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU bespreken vandaag de situatie in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl