Minister Koolmees: gigantische krimp, maar we zijn niet geschrokken
De economische krimp van 8,5 procent is "heftig", maar minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is niet geschrokken. Dat zei hij voorafgaand aan de eerste ministerraad sinds juli. "We hebben het zien aankomen. Niet voor niets hebben we noodpakketten om de zwaarste klappen op te vangen.
De krimp is gigantisch, benadrukt hij, maar het had erger kunnen zijn. "In het Verenigd Koninkrijk was het zo'n 20 procent. In Italië en Spanje ligt het ook hoger, maar 8,5 procent is ongekend."
Herstel in V-vorm
Koolmees heeft zorgen over de arbeidsmarkt. Veel flexwerkers verloren de afgelopen maanden hun baan, meldt het CBS. "Vooral jongeren", stelt Koolmees. Maar hij ziet ook lichtpuntjes: "Het producentenvertrouwen gaat omhoog. En in sommige sectoren zie je een kleine V." De minister doelt daarmee op herstel na een dip (een V-vormige grafiek).
Of Nederland nog zo'n kwartaal aankan, daarover wil Koolmees "niet speculeren". En ook op nieuwe steunmaatregelen die er eventueel aankomen, wil de minister niet vooruitlopen. "Daar hoort u over op Prinsjesdag." Dat is op 15 september.
Koolmees' collega Hoekstra zei vanochtend dat hij bij de komende begroting "lastenverzwaringen voor burgers over de volle breedte" niet verstandig vindt. En bezuinigingen mogen niet terechtkomen bij mensen met modale inkomens.
Roep uit de Kamer
Denk-leider Azarkan roept het kabinet op om met "een ambitieus actieplan" te komen. "Forse krimp van de economie in combinatie met een sterk oplopende werkloosheid leidt tot grote zorgen en angst in de samenleving."
Zijn PvdA-collega Asscher had een soortgelijke boodschap in Spraakmakers op NPO Radio 1. "Het noodpakket was heel goed, maar niet voldoende en niet voldoende gericht."
Hij vindt dat de werkgelegenheid gesteund moet worden. "Zeg niet: hier heb je een uitkering, maar help mensen aan een baan. Bijvoorbeeld in de woningbouw en publieke sectoren waar onvervulde vacatures zijn: het onderwijs en de zorg."