Oud-voorzitter 50Plus boos op Krol om 'bespottelijke' declaraties
De voormalige kopstukken van 50Plus, Henk Krol en Geert Dales, hebben een groot meningsverschil over declaraties die Krol als partijleider bij het bestuur indiende. Het gaat om declaraties van bijvoorbeeld 43 euro voor een partij stroopwafels en kilometerdeclaraties voor reiskosten. Krol doet de aantijgingen af als een fabeltje. Oud-partijvoorzitter Dales is daar woedend over. Hij vindt de declaraties "bespottelijk".
Dales, die sinds mei weg is bij 50Plus, zegt dat hij in maart een hele lijst declaraties van Krol onder ogen kreeg. Het gaat volgens hem om bedragen van 500 tot 1000 euro per jaar. Die zijn nooit declarabel, en zeker niet bij de partij, zegt Dales.
Hij noemt het hoe dan ook "grote onzin" dat parlementariërs kosten voor hun werk voor de Tweede Kamer bij hun partij declareren, terwijl ze al verschillende regelingen voor onkostenvergoedingen hebben, waaronder "een forse reiskostenvergoeding".
Gift aan 50Plus
Krol diende een groot deel van de declaraties in als giften aan 50Plus. Volgens Dales gebruikte Krol deze "omweg", omdat hij zijn salaris als fractievoorzitter in de Tweede Kamer te laag vond. Hij kon de giften opvoeren als aftrekpost en hoefde dan minder inkomstenbelasting te betalen.
NRC bracht het verhaal over de declaraties van Krol gisteravond naar buiten. De oud-partijleider reageerde vanmorgen op Twitter. Hij noemde het "een fabeltje" dat hij zou hebben gesjoemeld. "Privé-onkosten heb ik nooit gedeclareerd. Je gaat de zaak toch niet flessen voor die lullige 19 cent per kilometer?"
Ook de kosten voor de stroopwafels waren volgens hem zakelijk. Hij toont een foto waarop hij een blikje met het logo van de Tweede Kamer aan de premier van Taiwan overhandigt.
Volgens Krol heeft hij niks verkeerd gedaan. Hij zegt dat hij in 2013 met de partij heeft afgesproken om declaraties als giften in te dienen. Dales zegt die afspraak niet te kennen. Krol in NRC: "Mijn onkosten worden niet uitbetaald, maar wel geadministreerd in verband met de belastingen. Het kost de partij dus geen cent."
Dales zegt tegen de NOS dat er geen sprake is van een fabeltje en dat de zaak waarschijnlijk nog veel groter is dan nu wordt gedacht. "Het hele archief tussen 2014 en 2018 is verdwenen. Daar zijn geen stukken meer van te vinden." De kwestie zal volgens hem niet meer worden afgehandeld. "Ik ben vertrokken, Krol is vertrokken. Dus dit is een afgesloten hoofdstuk. Maar wel een genant hoofdstuk."
Hij vindt het belangrijk dat het verhaal toch naar buiten komt, omdat het iets zegt over "de persoon Henk Krol". "Ik ben benieuwd hoe zijn nieuwe partij, de Partij voor de Toekomst, hiernaar kijkt."
Meegereden met Van Kooten
Het onafhankelijke Kamerlid Femke Merel van Kooten zegt dat Krol in elk geval ten onrechte een autorit op 27 januari van Oirschot naar Hoofddorp heeft gedeclareerd. Hij zat toen bij haar in de auto en zij reed. Van Kooten en Krol hebben korte tijd samengewerkt. Ze richtten samen de Partij voor de Toekomst op, maar vorige week liet het voormalige Kamerlid van de Partij voor de Dieren weten dat zij vertrok, omdat ze zich door Krol belazerd voelde.
Over de autorit zegt ze: "We waren die dag met de Tweede Kamer-commissie Defensie op bezoek bij de 13de Lichte Brigade van de Koninklijke Landmacht op de kazerne in Oirschot. Na afloop reed Henk Krol met mij mee naar Woerden, waar ik thuis even wilde omkleden, en van Woerden door naar Hoofddorp, waar we op bezoek gingen bij Geert Dales. Daarna heb ik hem afgezet op het station van Schiphol."
Volgens Van Kooten hebben verschillende Kamerleden Krol bij haar in de auto zien stappen.