Jeroen de Vries, Henk Krol en Henk Otten van de Partij voor de Toekomst. Op Twitter heeft Krol het Kamerlid Van Kooten van de foto afgeknipt
NOS NieuwsAangepast

Van Kooten alweer weg bij Partij voor de Toekomst

Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen is uit de Partij voor de Toekomst gestapt. Ze voelt zich belazerd door oud-50Plus-leider Henk Krol, met wie ze de partij drie maanden geleden oprichtte. Hij zou haar buiten de besprekingen hebben gehouden met de Groep Otten (GO) van voormalig Forum voor Democratie-bestuurslid Henk Otten.

De gesprekken gingen over de samenwerking tussen de partijen. In juni werd aangekondigd dat er een fusie komt. Terwijl Van Kooten, naar eigen zeggen, van tevoren steeds was voorgespiegeld dat er hooguit een alliantie zou komen en dat Krol en zij over de koers zouden gaan. "Ik wist van niks", zegt Van Kooten in een interview met het AD

"Lang was voor mij onduidelijk hoe de samenwerking tussen de Partij voor de Toekomst en GO eruit zou zien", zegt Van Kooten. "Henk Krol heeft hierover tegen mij gelogen. Hij beloofde dat wij met zijn tweeën de politieke lijn zouden bepalen, maar nu blijkt dat Otten aan alle touwtjes trekt. Mijn principes gaan niet samen met de zijne en daarom stap ik eruit."

Echtgenoot

Henk Krol en Henk Otten zeggen in het AD dat het vertrek van Van Kooten te wijten is aan haar man, die als medewerker voor haar werkt. "Hij moest zo nodig fractiesecretaris worden van de nieuwe fractie. Hij was al onbezoldigd fractiesecretaris van Femke Merel en nu moest dat opeens een betaalde functie worden. Hij kreeg snel met iedereen binnen de partij mot."

Echtgenoot Frank van Kooten zelf zegt de aantijgingen te hebben gelezen, maar geen enkele behoefte te hebben om erop te reageren.

Van Kooten heeft gisteravond alle verwijzingen naar de Partij voor de Toekomst van haar Twitteraccount verwijderd. Ze omschrijft zich weer als "onafhankelijk Tweede Kamerlid". Dat was ze ook nadat ze vorig jaar juli uit de Partij voor de Dieren was gestapt. Ze vond dat die partij zich te veel richtte op dierenwelzijn en te weinig op bijvoorbeeld het milieu. Later werd ze lid van 50Plus. Toen Krol in mei met ruzie uit die partij vertrok, nam hij Van Kooten mee.

Henk Krol heeft op zijn eigen Twitter-account inmiddels een banner staan met de overgebleven drie leden van de Partij voor de Toekomst. Van Kooten-Arissen is van de foto afgeknipt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl