ANP
NOS NieuwsAangepast

Oud-PvdD'er Van Kooten (36) naar 50Plus: 'Partij heeft groot hart voor dieren'

Oud-Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, Femke Merel van Kooten, is lid geworden van 50Plus. Maar ze blijft voorlopig als onafhankelijk Kamerlid in de Tweede Kamer. De 36-jarige politica vertrok afgelopen zomer bij de PvdD, omdat ze zich niet kon vinden in de partijkoers.

Van Kooten behield haar Kamerzetel en ging verder als eenmansfractie. Eind december sloot ze zich in het geheim aan bij de ouderenpartij 50Plus. Ze wil voor die partij meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. In deze Kamerperiode wil ze zich als Kamerlid nog inzetten voor het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren.

Van Kooten maakte haar overstap vanmorgen bekend in het AD. Ze heeft zich de afgelopen maanden afgevraagd hoe haalbaar het is om zelf een nieuwe partij op te richten. "Ik moet realistisch zijn", zegt ze in de krant. "Als ik straks met mijn eigen partij geen zetel haal, gaan de stemmen van de mensen die wel op mij hebben gestemd naar een willekeurige partij die daarmee een restzetel krijgt. En wat heb ik dan bereikt?"

Geen vreemde overstap

Van Kooten vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat ze is benaderd door 50Plus-leider Henk Krol. "Hij grapte eigenlijk een beetje van: heb je weleens goed gekeken naar de standpunten van 50Plus?" Dat deed ze. "En al heel snel kwam ik tot de conclusie dat die partij eigenlijk heel goed bij me past."

Ze vindt het geen vreemde overstap, want volgens Van Kooten lijken de Partij voor de Dieren en 50Plus veel op elkaar. "50Plus heeft een groot hart voor dieren en kwetsbare mensen. De partij heeft de meeste voorstellen van de Partij voor de Dieren over dierenwelzijn gesteund. Bij de vorige verkiezingen waren er zelfs plannen voor een lijstverbinding tussen beide partijen."

Femke Merel van Kooten zegt dat haar voor de komende verkiezingen geen hoge plaats op de kandidatenlijst van 50Plus is beloofd. De kandidatencommissie en het congres van 50Plus moeten daar nog over beslissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl