De NS boekt een recordverlies vanwege corona nos

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 185 miljoen euro geleden. Oorzaak is de sterke daling van het aantal treinreizigers door de coronapandemie. Zonder de financiële steun van het Rijk zou het verlies uitkomen op bijna 1,1 miljard euro, meldt de NS.

Direct na de aankondiging van de coronamaatregelen op 12 maart daalde het aantal treinreizigers met 90 procent. Na de versoepeling van de maatregelen en de terugkeer naar de reguliere dienstregeling is dit aantal toegenomen tot ongeveer 40 procent van het normale aantal reizigers.

In de eerste zes maanden van 2019 bedroeg de winst nog 94 miljoen euro. Ook de omzet in de eerste twee maanden van 2020 ontwikkelde zich positief, aldus de NS.

'Pas weer normaal na 2024'

President-directeur Roger van Boxtel verwacht dat pas na 2024 de reizigersaantallen weer op het niveau van 2019 zijn, terwijl de vaste kosten doorlopen. "De Nederlandse ov-sector moet zich aanpassen, maar gaat het niet redden zonder verdere steun."

De NS zegt het treinkaartje betaalbaar te willen houden. Om toch weer mensen de trein in te krijgen, komen er onder meer nieuwe abonnementen voor forensen die door corona vaker thuiswerken. Eind juni maakte de NS bekend dat er de komende jaren 1,4 miljard euro bezuinigd moet worden en dat er waarschijnlijk 2300 arbeidsplaatsen verdwijnen. De NS heeft daarover inmiddels een voorstel neergelegd bij de vakbonden en ondernemingsraad.

STER reclame