AFP
NOS Nieuws

Biden: Harris juiste vrouw om Trump mee te verslaan

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris hebben bij hun eerste gezamenlijke campagneoptreden uitgehaald naar de corona-aanpak van hun Republikeinse tegenstanders. Van 165.000 mensen in de Verenigde Staten is bekend dat ze aan covid-19 zijn overleden.

"Er is een reden dat het virus Amerika harder treft dan andere hoog ontwikkelde landen", zei Harris. "Dat is dat Trump de uitbraak niet vanaf het begin af aan serieus nam. Dat krijg je als je iemand kiest die niet geschikt is voor de baan."

De Verenigde Staten kennen ook in relatief opzicht een hoog sterftecijfer. Het land kent wereldwijd een van de hoogste percentages overleden patiënten per 100.000 inwoners, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit.

Juiste persoon

Onder normale omstandigheden zou Biden zijn vicepresidentskandidaat in een grote zaal vol enthousiaste aanhangers hebben gepresenteerd. De corona-uitbraak dwong hem uit te wijken naar een gymzaal van een verder lege middelbare school, waar alleen journalisten, campagnemedewerkers en familie van Biden en Harris welkom waren.

Biden en Harris zijn 'klaar om aan het werk te gaan', zeiden ze in hun speech:

Biden en Harris: 'We zijn klaar om aan het werk te gaan'

Harris is de eerste zwarte vrouw die door een grote politieke partij op de kandidatenlijst voor het Witte Huis is gezet. Biden wees op het belang daarvan en de voorbeeldfunctie die ze voor meisjes en jonge vrouwen kan hebben. Hij noemde haar de juiste persoon om hem te helpen Trump te verslaan. "Ze is slim, ze is sterk, ze heeft ervaring en ze heeft bewezen dat ze kan opkomen voor de belangen van de mensen in dit land."

De twee wezen erop dat het land na bijna vier jaar Trump in een diepe crisis verkeert. Het coronavirus waart nog altijd rond en het zal niet bij 165.000 doden blijven, waarschuwden ze. De economie heeft een enorme klap gekregen en het racismedebat verdeelt de natie. Harris was voordat ze de politiek inging officier van justitie. "Laat ik je dit vertellen", zei ze. "De zaak tegen Trump en Pence is rond."

De bijeenkomst begon en eindigde met Move on up van Curtis Mayfield, maar sfeervol werd het niet. De vragen van de journalisten in de verder lege zaal klonken hol, gejuich ontbrak, net als de traditionele confetti.

Chemie

Harris was tijdens de Democratische voorverkiezingen een rivaal van Biden. Ze viel hem toen aan omdat hij zich in de jaren 70 als senator tegen een maatregel had gekeerd die de integratie van zwarte en witte kinderen moest stimuleren.

Bij de bijeenkomst van vannacht was van enige onmin niets meer te merken. Wat vermoedelijk ook helpt, is dat Harris bevriend was met Bidens in 2015 overleden zoon Beau. Biden leek ontroerd toen Harris over hem sprak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl