Bloemen op de plek waar Bas zaterdag werd doodgeschoten NOS

De politie heeft vijf verdachten opgepakt in het onderzoek naar de dood van Bas van Wijk. De 24-jarige man uit Badhoevedorp werd zaterdag doodgeschoten op een strandje in park De Oeverlanden bij Amsterdam.

Twee verdachten, mannen van 26 en 20 jaar uit Amsterdam, werden door arrestatieteams aangehouden in Zandvoort. In Amsterdam werden op diverse locaties de andere verdachten opgepakt: een Amsterdammer van 20 jaar oud, een van 19 jaar en een van 18 jaar oud.

De verdachten zitten vast en in volledige beperkingen. De politie zegt daarom verder niets te melden over de verdenkingen tegen de vijf.

Hoe de politie de verdachten op het spoor is gekomen, kan een woordvoerder ook nog niet vertellen. "Heel hard politiewerk heeft uiteindelijk naar deze vijf verdachten geleid", zegt woordvoerder Marijke Stor.

Diefstal

Waarom Van Wijk werd neergeschoten is nog altijd niet bekend. Getuigen zeiden de afgelopen dagen in de media dat hij een groepje mannen aansprak dat een duur horloge van een vriend van hem wilde stelen. De politie kan niet zeggen of dat klopt.

"Het is nog niet 100 procent duidelijk wat er in het park is gebeurd. Daarom sluiten we andere scenario's niet uit", zegt Stor. "Daarom roepen we iedereen met beelden of informatie op om die met ons te delen."

Bij de plek waar het gebeurde kwamen eerder deze week mensen bij elkaar en werden bloemen gelegd:

Ooggetuige schietpartij Amsterdam: 'We waren helemaal in shock met z'n allen'

Voor komende vrijdag is er een stille tocht georganiseerd. "Iedereen die vanuit zijn of haar hart aan deze tocht wil deelnemen, is daarbij welkom", liet de familie van Van Wijk eerder vandaag weten aan het ANP.

De nabestaanden benadrukken dat de stille tocht geen politiek karakter heeft. Meerdere politici hebben over Van Wijks dood getweet en zondag is er een demonstratie gepland in Amsterdam.

STER reclame