Pratende pinautomaten helpen blinden en slechtzienden
"Plaats uw pas met de magneetstrip omlaag en de chip omhoog en vooraan." Een robotstem afkomstig uit de nieuwste pinautomaten van Geldmaat geeft instructies aan mensen met een visuele beperking. Zij kunnen nu op 860 plekken volledig zelfstandig geld opnemen.
De afgelopen tijd is geëxperimenteerd met sprekende automaten. Ze zijn te herkennen aan het gaatje rechtsonder het scherm, waar gebruikers een oor- of koptelefoon op kunnen aansluiten. Ook voor analfabeten zijn de automaten een uitkomst.
Contrasterend scherm
Ook heeft het apparaat een goed contrasterend scherm, zegt Mirjam Boers van de Oogvereniging, de patiëntenvereniging voor mensen met een oogaandoening. Zij hielp mee met de ontwikkeling van de sprekende automaten.
Ellen Zieleman is blind en is blij met de nieuwe pinautomaat:
In Nederland zijn er zo'n 300 tot 350 duizend mensen met een visuele beperking. "Zij hebben niet allemaal evenveel moeite met het opnemen van geld", zegt Boers in het NOS Radio 1 Journaal. Het contrasterende scherm is bijvoorbeeld fijn voor mensen die net even minder zien. "Dat zijn er best veel in Nederland, onder wie veel ouderen."
Ik vind het heel belangrijk dat ik, ondanks mijn blindheid, in de maatschappij gewoon mijn ding kan doen
Ook geeft het apparaat aan waar wat zit. "Een knipperend groen lampje laat zien waar de paslezer is", zegt de robotstem dan.
Voorheen moesten gebruikers het hele menu van de geldautomaat uit hun hoofd kennen om geld op te nemen. Ze konden ook terecht op het kantoor van de bank, of moesten iemand meenemen.
Het doel is zo veel mogelijk mensen met een visuele beperking zelfstandig te laten pinnen. Ellen Zieleman is sinds een paar jaar blind. "Ik vind het heel belangrijk dat ik, ondanks mijn blindheid, in de maatschappij gewoon mijn ding kan doen", zegt ze. "Ik tel zo mee, ik ben gelijkwaardig."
Gele band
Sinds 2019 maken de geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank plaats voor de geldautomaten van Geldmaat. De pinautomaten met de dikke gele band eromheen zijn niet van een bank, maar zijn onderdeel van een samenwerking.
Naar verwachting staan er begin volgend jaar ongeveer 2000 geldmaten met spraakfunctie verspreid over heel Nederland. Via de locatiewijzer van Geldmaat zijn alle sprekende apparaten te vinden.
Het zijn niet de eerste sprekende geldautomaten. De Rabobank introduceerde al in 2008 een sprekende automaat, uitgerust met een telefoonhoorn. "Die hingen in de kantoren van de bank en waren behoorlijk ouderwets", zegt Boers.
Ook hadden veel geldautomaten al een uitgang voor een koptelefoon. Alleen daar kwam geen geluid uit, zegt Boers. "Die waren gemaakt om er in de toekomst spraak aan te koppelen."