Een coronaproof werkplek op een Rabobank-kantoor
NOS Nieuws

Airco lokt werknemers in hittegolf naar kantoor, 'thuis word ik levend geroosterd'

  • Nina Bogosavac en Leen Kraniotis

  • Nina Bogosavac en Leen Kraniotis

Nu de hitte nog een paar dagen aanhoudt, gaan sommige thuiswerkers terug naar kantoor omdat het daar koeler is. Dat zeggen meerdere werkgevers tegen de NOS. Het gaat om kleine aantallen werknemers. Bedrijven en instanties zijn niet verplicht een koele werkplek aan te bieden, zolang de warmte tenminste geen gezondheidsschade oplevert.

Op het hoofdkantoor van ingenieursbureau Arcadis in Amersfoort is het vanwege de hitte significant drukker, zegt een woordvoerder. "Normaal zijn hier sinds corona zo'n 100 mensen, nu zijn dat er 120. Dat maakt het relatief druk, maar we kunnen dat prima aan. De bezettingsgraad is nog altijd maar een kwart."

Bij Rabobank komen enkele tientallen medewerkers naar kantoor vanwege de koelte daar. "Wij hebben al enige tijd een regeling dat mensen naar kantoor kunnen als thuiswerken lastig is", zegt een woordvoerder. "Bijvoorbeeld als je een klein huis hebt, of nu met de warmte."

Levend geroosterd

"Hier thuis in Amsterdam werk ik aan de keukentafel, 's ochtends staat de zon daarop en word je levend geroosterd", zegt Rabobank-trainee Stephan van Kleef. Hij vroeg of hij weer naar kantoor kon; vanaf vandaag werkt hij daarom weer vanuit het hoofdkantoor in Utrecht. "Ik kan de airco in, ik heb er zin in. Ik was er toevallig vorige week al voor een meeting, het scheelt heel erg. Ik ben benieuwd of er meer collega's zullen zijn. Ik weet van een paar dat ze dit ook wilden."

Zorgverzekeraar DSW heeft zo'n 600 werknemers, van wie er nu ongeveer 100 op kantoor werken. "Rond de 10 tot 15 daarvan is hier vanwege de hitte", zegt bestuursvoorzitter Aad de Groot. "Dat is met alle coronavoorschriften prima te organiseren, we hebben genoeg ruimte om mensen die dat willen in een gekoelde omgeving te laten werken."

Ferdy Kleverwal in een bijna leeg en koel kantoor

Bij verzekeraar Achmea werken sinds maart bijna alle 14.000 medewerkers thuis. "Er zijn uitzonderingen waarbij ze toch naar kantoor mogen komen. Een van die uitzonderingen is de hitte van dit moment", zegt een woordvoerder. "We zien echter dat daar maar op zeer beperkte schaal gebruik van wordt gemaakt. Natuurlijk speelt mee dat we middenin de vakantieperiode zitten en veel medewerkers vrij zijn."

Een van de Achmea-werknemers die nu toch naar kantoor komen, is webdesigner Ferdy Kleverwal. "Mijn plek op zolder thuis is veel te warm. Gister was het er aan het eind van de dag 34 graden. Hier op kantoor is het nu heerlijk, rond de 23 graden vermoed ik."

Airco-verzoek afgewezen

Het is niet voor het eerst sinds maart dat Kleverwal op kantoor werkt. Tijdens een eerdere warme periode was hij al een dag op zijn werk. "Ik heb nog gevraagd of ik vanuit het thuiswerkbudget een airco mag aanschaffen, maar dat verzoek werd afgewezen. Achmea heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Een airco past daar niet bij."

Achmea heeft medewerkers wel tips gegeven om thuiswerken in de hitte draaglijker te maken.

Het klopt dat werknemers thuis geen recht hebben op een airco, zegt arbeidsjurist Hermine Voute. "Het warm hebben is geen argument om niet thuis te werken, je gezondheid wel."

Want bouwvakker of thuiswerker, werkgevers moeten een regel uit de Arbowet naleven: namelijk dat de temperatuur geen schade mag leveren aan je gezondheid. Een maximum- of minimumtemperatuur zijn overigens niet vastgesteld.

Tropenrooster als oplossing

"Als door de temperatuur de gezondheid in gevaar dreigt te komen, dan is de eerste oplossing als werkgever beschermingsmiddelen te bieden, zoals een ventilator", zegt Voute. "Een tweede stap is om de werktijden aan te passen, het zogeheten tropenrooster. Krijg je fysieke symptomen door de warmte, zoals duizeligheid of warmte uitslag, dan kun je als uiterste je werk neerleggen."

Voute heeft wel een tip voor werkgevers die worstelen met de warmte. "Kijk naar wie van je medewerkers het thuis nu het zwaarst heeft. Mensen in een nieuwbouwwoning hebben meestal goede isolatie. Maak op basis daarvan een verdeling. Daarnaast kan ik mij voorstellen dat je meer mensen toelaat op kantoor. En als laatste: maak je als werkgever niet druk als de productiviteit met dit weer iets terugloopt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl