De Afghaanse president Ashraf Ghani (vierde van links) bij de Loya Jirga
NOS Nieuws

Afghaanse raad keurt vrijlating van 400 controversiële Talibangevangenen goed

Duizenden Afghaanse volksvertegenwoordigers hebben vandaag besloten dat 400 zwaar gestrafte Talibanleden vrijgelaten mogen worden. Het besluit is een belangrijke stap om het vredesoverleg tussen de Taliban en een vertegenwoordiging van de Afghaanse maatschappij door te laten gaan.

De vrijlating is onderdeel van een deal die de Taliban en de Verenigde Staten in februari sloten over het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Een van de eisen die de Taliban toen op tafel legde, was de vervroegde vrijlating van in totaal 5000 Taliban-gevangenen uit de gevangenissen.

De Afghaanse regering liet eerder al duizenden gevangenen vrij, maar deze laatste groep vond de regering tot nu toe nog te gevaarlijk om op vrije voeten te stellen. "Er zitten gevangenen bij die in verband worden gebracht met grote terroristische aanslagen waarbij ook veel burger- en buitenlandse slachtoffers vielen", zegt correspondent Aletta André. "150 van hen waren al veroordeeld tot de doodstraf."

Laatste barricade

Volgens André was dit de laatste barricade waar het begin van de gesprekken op vastliep. "Als die vrijlating klaar is, kunnen de gesprekken daarna binnen een paar dagen beginnen."

Het besluit werd genomen tijdens de Loya Jirga, een grote vergadering van volksvertegenwoordigers in de hoofdstad Kabul. De Afghaanse regering vroeg daar om advies over de vrijlating. Er waren onder meer stamoudsten, politici en andere leiders bij aanwezig.

Niet iedereen in Afghanistan is het eens met de vrijlating. "Voor sommigen is het heel slecht nieuws, maar veel leiders juichen het toe. Ze zijn blij dat de gesprekken met de Taliban kunnen gaan beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl