De dramatische valpartij in de eindsprint van de eerste etappe van de Ronde van Polen, waarbij sprinter Fabio Jakobsen zwaargewond raakte, houdt ook de wielrenners zevenhonderd kilometer zuidelijker nog volop bezig.

Bij de start van Milaan-Sanremo, zaterdagmorgen, reageerden onder anderen Mathieu van der Poel, Wout van Aert (ploeggenoot van Dylan Groenewegen, die de valpartij met Jakobsen veroorzaakte) en Zdenek Stybar (ploeggenoot van Jakobsen) op het ongeluk.

Renners leven mee met Jakobsen én Groenewegen: 'Het houdt ons bezig'

"Als ik vandaag win, dan is het voor Fabio", aldus Stybar. "We denken heel veel aan hem. Hij is niet alleen een ploegmaat, maar ook een goede vriend. Ik probeer niet te veel beelden te kijken, want dat heeft grote invloed op mij."

Van der Poel geeft aan dat zo'n ongeluk zeker ook in het hoofd van een sprinter gaat zitten. "Risico's horen erbij, maar zoiets wil je niet meemaken. Het zijn ernstige beelden. Misschien een beetje krom, maar ook voor Dylan moet het heel moeilijk zijn."

Emotionele Groenewegen

De renners zagen ook het interview dat de hevig aangeslagen Groenewegen vrijdag gaf aan de NOS. "Uiteraard is Fabio het grootste slachtoffer", aldus Van der Poel. "Wat Groenewegen deed, was fout, maar hij wordt nu wel door het slijk gehaald."

Emotionele Groenewegen geeft fout toe: 'Ik kan alleen maar hopen op het beste'

Dat vinden Stybar en Van Aert ook. "Het heeft mij echt geraakt hoe lastig hij het daarmee had", aldus ploeggenoot Van Aert. "Ik hoop dat veel mensen het hebben gezien." Stybar: "Voor Dylan moet het ook heel zwaar zijn."

Vrijdag reageerde Tom Dumoulin, ploeggenoot van Van Aert en Groenewegen bij Jumbo-Visma, al op het ongeluk. "Verschrikkelijk om te zien natuurlijk. Het was heel akelig. Niemand heeft dit gewild, ook Dylan niet natuurlijk."

Dumoulin over 'verschrikkelijke' valpartij Jakobsen: 'Heel akelig'

Jakobsen ontwaakte vrijdagmiddag uit zijn kunstmatige coma en verkeert naar omstandigheden 'in goede conditie'. Behandelend arts Pawel Gruenpeter liet weten dat hij de kans groot acht dat Jakobsen weer kan sporten.

STER reclame