Lewis Hamilton AFP

Bij de derde vrije training voor de Grote Prijs van Groot-Brittannië, zaterdag, ging het voornamelijk over de straf voor het kopieergedrag van Racing Point en niet zozeer over de resultaten van de bolides op het circuit.

Net als vrijdag zetten Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas in de trainingssessie de snelste tijden neer op Silverstone. Max Verstappen kwam tot de zevende tijd. Om 15.00 uur begint de kwalificatie voor de race van zondag.

Kopiëren van remonderdeel

Het gesprek van de dag is echter niet hoe snel de Mercedessen opnieuw waren, maar de straf voor Racing Point van autosportfederatie FIA voor het kopiëren van een remonderdeel van Mercedes.

Racing Point moet een boete van 400.000 euro betalen, raakt vijftien WK-punten kwijt, maar mag het onderdeel in kwestie wel blijven gebruiken.

Lance Stroll AFP

Concurrent Renault diende enkele weken geleden als eerste een klacht in tegen Racing Point en Ferrari sloot zich daarbij aan. Hun klacht is dus gegrond verklaard, maar toch overwegen beide teams in beroep te gaan tegen het verdict van de FIA, omdat het onderdeel wel gebruikt mag blijven worden. Beide teams krijgen daarbij steun van Williams en McLaren.

Ook het bestrafte Racing Point heeft beroep tegen de straf aangekondigd, meldt de FIA. De teams hebben drie dagen de tijd om te beslissen of ze daadwerkelijk in hoger beroep gaan.

'Moeilijk te doorgronden'

Hoe wonderlijk ook, NOS-commentator Louis Dekker kan zich voorstellen waarom beide partijen een beroep overwegen. "Deze straf raakt de kern van het kampioenschap voor constructeurs", zegt Dekker. "Ben je nog wel een ontwerper en bouwer van F1-auto's als je een kopieermachine gebruikt?"

"Je hebt iets illegaal gekopieerd, daar krijg je eenmalig straf voor en dan heb je er de rest van het jaar plezier van. Je hebt immers de kennis in huis. Het lijkt nogal halfslachtig en is ook moeilijk te doorgronden."

STER reclame