ANP
NOS NieuwsAangepast

'Zaans zorgpersoneel boos over bonusregeling voor managers'

Sommige verpleegkundigen van het Zaans Medisch Centrum zijn boos over een bonus die is uitgekeerd aan enkele leidinggevenden zonder daar verder ruchtbaarheid aan te geven. De verpleegkundigen kregen zelf niks extra's, melden betrokkenen aan De Telegraaf.

De ondernemingsraad kwam bij toeval achter de gratificatie, gegeven aan leidinggevenden die hebben overgewerkt tijdens de coronacrisis. De OR trok na de ontdekking aan de bel bij de Raad van Bestuur, maar een gesprek liep op niets uit. De raad vindt dat iedereen een extraatje moet krijgen, of niemand.

Geen bonus maar compensatie voor overuren

Het ziekenhuis zegt in een verklaring te begrijpen dat "het gevoelsmatig anders overkomt", maar dat het gaat om een financiële compensatie voor medewerkers die hun overuren niet krijgen uitbetaald. Verplegend personeel heeft de extra gewerkte uren wel uitbetaald gekregen.

"De leidinggevenden hebben tijdens de coronacrisis in de avonden en de weekeinden veel extra uren gewerkt om alles te organiseren en in goede banen te leiden", zegt Marian de Vries, lid van de Raad van Bestuur van het Zaanse ziekenhuis, in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gaat niet om een bonus, maar een gratificatie volgens een bestaande regeling." De leidinggevenden kregen, afhankelijk van hun extra werkzaamheden, een kwart of een half maandsalaris extra uitbetaald.

'Onhandig'

Voorzitter Anneke Westerlaken van vakbond CNV noemt de bonus voor leidinggevenden in De Telegraaf "onhandig". "Elke zorginstelling heeft het recht bonussen uit te keren, maar het is niet slim als andere werknemers nog doodmoe in de touwen hangen. Dat kan leiden tot spanningen op de werkvloer."

Volgens bestuurslid De Vries is de gratificatieregeling uitgelegd op twee personeelsbijeenkomsten en op het intranet van het ZMC. Het personeel heeft het heel goed begrepen, zegt ze.

De uitkering staat los van de bonus van 1000 euro die minister De Jonge in juni beloofde aan alle zorgmedewerkers. Dat extraatje moet nog worden uitbetaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl