Paus Franciscus in het Vaticaan
NOS Nieuws

Paus houdt zich aan belofte en kiest zes vrouwen voor Raad voor de Economie

Voor het eerst zullen er vrouwen in de Raad voor de Economie van het Vaticaan zitten. Paus Franciscus heeft gisteren de zeven nieuwe leden, zes vrouwen en een man, van de vijftienkoppige raad bekendgemaakt. De leden worden de belangrijkste raadgevers op financieel gebied en houden toezicht op het geld en onroerend goed van het Vaticaan.

"Deze zes katholieke vrouwen hebben hun sporen echt verdiend in hun vak. Ik denk wel dat hier sprake is van positieve discriminatie, maar niet voor de bühne", legt Christian van der Heijden, Vaticaan-kenner voor KRO-NCRV, uit.

Het gaat om twee Duitse, twee Britse en twee Spaanse vrouwen en een Italiaanse man. Samen met acht kardinalen of bisschoppen vullen zij de raad, die sinds 2014 bestaat. "De raad is relatief nieuw en hoort echt bij Franciscus, daarom is dit ook een mooi statement", zegt Van der Heijden.

De raad adviseert het Secretariaat voor Economie van het Vaticaan, dat onder meer de begroting en de financiële planning van het Vaticaan maakt. Beide organen werden in 2014 opgezet door de paus, nadat het Vaticaan jarenlang was geteisterd door corruptieschandalen. "De raad is daarom ook vooral belangrijk voor de buitenwereld", zegt Van der Heijden. "Het is om transparant te zijn, om offertes te openbaren, om te laten zien dat er geen corruptie meer is."

Maar de benoeming van de nieuwe leden is niet voor de bühne, gaat hij verder. "Paus Franciscus is niet bezig met de publieke opinie op dit gebied. Het woord dat hij het meest gebruikt in zijn toespraken is 'hypocriet'. De paus wil sociale gerechtigheid." Daarom denkt Van der Heijden ook dat er bij de benoeming sprake is van positieve discriminatie, maar niet 'omdat dat moet'. "Híj vindt dat dit moet. Het is een oprechte beslissing."

Paus Franciscus zet eigenlijk de lijn voort die al is uitgestippeld door zijn voorgangers.

Christian van der Heijden

De paus zei eerder inderdaad al dat er meer gedaan moet worden om vrouwen bestuurlijke functies bij de kerk te geven. In januari benoemde hij een vrouwelijke functionaris, die zich onder meer bezighoudt met vluchtelingenzaken, vrouwenrechten en humanitair recht. Naast bestuurlijke functies houdt het echter wel op, want vrouwen kunnen volgens de paus nooit priesters worden.

Toch zijn de uitspraken van Franciscus niet veel anders dan de uitspraken van zijn voorgangers, zegt Van der Heijden. Hij zet de uitspraken vooral in een ander licht. "Hij zet eigenlijk de lijn voort die al is uitgestippeld door zijn voorgangers. Verder heeft hij de stijl van een dorpspastoor die zich richt op de microkerk. Maar uiteraard hebben macro-issues als klimaat, wereldvrede en sociaal-economische gerechtigheid zijn volle pontificale aandacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl