Foto reiziger
NOS NieuwsAangepast

Vliegverkeer Eindhoven Airport urenlang plat door zieke bij luchtverkeersleiding

Door een tekort aan luchtverkeersleiders bij de militaire luchtverkeersleiding kon er vanochtend op Eindhoven Airport niet gevlogen worden. Volgens een woordvoerder van Defensie is er iemand ziek. Het vliegverkeer is inmiddels weer opgestart, de Luchtmacht verwacht dat rond 16:00 uur er weer volgens schema gevlogen wordt.

Iemand die vanochtend op Eindhoven Airport wachtte op zijn vlucht naar Alicante zegt tegen de NOS dat het heel druk is op het vliegveld, vooral binnen. Volgens de reiziger wordt er wel omgeroepen om 1,5 meter afstand te bewaren, maar is dat niet mogelijk omdat het er zo druk is. "We horen niks en er wordt niet gehandhaafd", zegt de reiziger.

De luchthaven had de toegang tijdelijk afgesloten voor reizigers. Inmiddels mogen alleen reizigers die snel aan de beurt zijn voor een vlucht naar binnen.

Passagiers die nog buiten in de hitte wachten, wordt verzocht de schaduw op te zoeken:

Gestrande passagiers in brandende zon bij Eindhoven Airport

Zestien vluchten konden vanochtend niet vertrekken. Hierdoor liepen zo'n 1400 passagiers vertraging op. Verschillende vluchten zijn vanochtend uitgeweken naar alternatieve luchthavens, zoals Maastricht en het Duitse Weeze. Vertrekkende passagiers van drie vluchten werden met bussen naar die twee vliegvelden gebracht. Een vlucht van Transavia naar Valencia is geannuleerd.

Ziekmelding

Volgens een woordvoerder van de Luchtmacht kwam de ziekmelding van de luchtverkeersleider vanochtend vroeg binnen. Omdat er meer zieken zijn binnen de militaire luchtverkeersleiding is de bezetting niet toereikend om vervanging in te zetten. "Er speelt al langer een capaciteitsprobleem. De bezetting van de verkeersleiding is lager dan het zou moeten zijn."

Het is niet de eerste keer dat het vliegverkeer op Eindhoven Airport tijdelijk gestopt wordt vanwege personeelstekorten bij de militaire luchtverkeersleiding. Afgelopen december lag in een weekend het vliegverkeer vier keer kort stil. De onderbrekingen gebeuren volgens defensie in overleg met Eindhoven Airport en luchtvaartmaatschappijen die mogelijk vertraging oplopen.

Een belangrijke oorzaak voor de problemen zijn ziekteverzuim en een gebrek aan luchtverkeersleiders, waardoor de zieken moeilijk vervangen kunnen worden. De militaire luchtverkeersleiding is niet onbemand op deze momenten, de stilleggingen zijn bedoeld om medewerkers pauze te laten houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl