AFP

Goedemorgen! Het wordt vandaag een tropische dag, waarop we meer te weten komen over de corona-portal die minister De Jonge gisteravond aankondigde. Ook komen Libanonveteranen bijeen om te praten over de verwoestende explosie in Beiroet.

De wekdienst liever luisteren? Klik hier

Het blijft droog en is het wederom vrij zonnig. Met vanmiddag 31 tot 35 graden beleven we de tweede tropische dag van augustus. Daarna houdt het meestal zonnige en droge zomerweer aan. Zondag is er naar verwachting officieel sprake van een hittegolf.

Het weer van 7/8 NOS

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het wordt behoorlijk heet en met name ouderen kunnen daar last van hebben. Drie startups werken aan technieken die ouderen op een slimme manier verkoeling moeten bieden. Zo worden vandaag in drie verzorgingstehuizen in Den Haag en Leiden 500 afkoelsjaals uitgedeeld.
  • Er komt meer duidelijkheid over de 'corona-portal' die de overheid lanceert. Op die speciale website kan iedere Nederlander vanaf volgende week woensdag een afspraak maken voor een coronatest en ook de uitslag zelf bekijken.
  • In Doorn komt een groep Libanonveteranen bij elkaar om te praten over de explosie in Beiroet van afgelopen dinsdag. Veel van hen voelen zich nog erg betrokken bij het land, vanwege hun uitzending tussen 1979 en 1985. Ook wordt bekeken of de veteranen een hulpactie kunnen opzetten voor de slachtoffers van de explosie.

Wat heb je gemist?

In Libanon zijn zestien mensen gearresteerd in het onderzoek naar de explosie in de haven. In totaal zijn achttien mensen ondervraagd over de ontplofte loods, waarin een grote hoeveelheid ammoniumnitraat lag opgeslagen.

Volgens een woordvoerder van de militaire rechtbank gaat het om douanebeambten, havenmedewerkers en onderhoudsmedewerkers. Onder de arrestanten zou ook de topman van de haven, Hassan Koraytem, zijn. Ook gaat aandacht uit naar voormalig minister van publieke werken Ghazi Aridi, die in functie was toen een schip uit Georgië in 2013 met de lading ammoniumnitraat strandde in Beiroet.

Het was gisteravond korte tijd onrustig in Beiroet. In de buurt van het parlementsgebouw gooiden anti-regeringsdemonstranten met stenen:

Protesten in Beiroet

Ander nieuws uit de nacht:

  • Trump heeft een decreet ondertekend dat transacties verbiedt met de eigenaar van de populaire videoapp TikTok: zo probeert hij het gebruik van de app onmogelijk te maken. Het verbod gaat in de Verenigde Staten binnen 45 dagen in.
  • De cultuur in ziekenhuizen moet veranderen, vinden jonge artsen: de werkdruk en stress worden velen bijna te veel en de helft van de artsen denkt weleens aan stoppen.
  • De Amerikaanse regering gaat ook in St. Louis en Memphis federale agenten inzetten: volgens minister van Justitie Barr gaan de agenten nauw samenwerken met lokale autoriteiten "om schutters en gewelddadige criminelen van onze straten te halen".

En dan nog even dit:

Op de Dam in Amsterdam was gisteravond een wake met duizenden kaarsjes, om coronaslachtoffers te herdenken. Burgerorganisatie ContainmentNu wilde 10.000 waxinelichtjes laten branden onder het mom 'steek een kaarsje aan, niet een ander'. Veel kaarsjes bleven door de wind korter branden dan verwacht.

Enkele tientallen mensen hielden twee minuten stilte voor de duizenden Nederlanders die aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden.

Mensen staan stil bij de slachtoffers van het coronavirus ANP

Fijne dag!

STER reclame