'Turnbond verzweeg in 2015 onderzoek geestelijke en fysieke mishandeling'
Sinds de schuldbekentenis van trainer Gerrit Beltman is het in de Nederlandse turnwereld bijzonder onrustig. Na enkele nieuwe getuigenissen over fysieke en geestelijke mishandeling door turntrainers, die nu nog in dienst zijn van turnbond KNGU of betrokken zijn bij het olympisch project, is het topsportprogramma volledig stilgelegd.
Volgens de Volkskrant zijn de misstanden in de Nederlandse turnwereld tussen 2013 en 2014 al scherp in kaart gebracht door een onderzoek van drie wetenschappers: Annelies Knoppers (Universiteit Utrecht), Froukje Smits (Hogeschool Utrecht) en Frank Jacobs (Haagse Hogeschool). In totaal werden 36 personen (14 turnsters, 12 ouders, 5 coaches en 5 bestuurders) geïnterviewd.
Het onderzoek was een reactie van de bond op een serie schokkende artikelen over misstanden in de turnwereld.
Turnonkruid
In januari 2015 kwam het rapport van de wetenschappers uit onder de titel 'Turnonkruid, gemaaid maar niet gewied'. Maar dit stuk werd volgens de krant intern gehouden. Onduidelijk is of het een doofpotactie betrof.
De buitenwereld kreeg niets mee van de gebundelde misstanden, conclusies en oplossingen, schrijft de krant. Er was geen openbare presentatie, wel twee bijeenkomsten voor genodigden, in een hotel in Bunnik in november 2014 en in januari 2015. Zelfs insiders van het turnen waren lang onwetend. "Het was geheim", aldus een toptrainer die het 55 pagina's tellende document slechts via via wist te bemachtigen.
Respondenten toch bijgepraat
Het onderzoek gebeurde in opdracht van de KNGU en Veilig Sportklimaat (VSK). Toen het rapport er lag, kregen de onderzoekers te horen dat het document niet vrijgegeven mocht worden.
Onderzoeker Smits: "Omdat we dat niet rechtvaardig vonden naar de respondenten die ons geholpen hadden (...), hebben we onze respondenten aangeboden om gesprekken te voeren om te vertellen wat we geconcludeerd hadden en uitleg te geven. We hebben deze respondenten op de universiteit ontvangen en zijn bij mensen thuis geweest."
Weet niet meer
Toenmalig voorzitter Jos Geukers zegt tegen de Volkskrant zich het rapport 'vaag' te kunnen herinneren. "Ik weet bij god niet meer wat er in stond. Ik was druk met de financiële problemen van de KNGU."
Op 29 juli was oud-voorzitter van de KNGU, Jos Geukers, te gast in Nieuwsuur. Daar vertelde hij dat de "er in de periode tussen de Olympische Spelen van Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) al heel veel veranderd is in de Nederlandse turnwereld".