ANP
NOS Sport

Oud-turnsters doen oproep aan KNGU: 'Start topsportprogramma weer op'

Zes voormalige olympische turnsters hebben in een open brief gymnastiekbond KNGU opgeroepen het topsportprogramma voor de huidige nationale turnselectie zo snel mogelijk te hervatten. De bond besloot dat vorige week stil te leggen na beschuldigingen door tal van oud-turnsters over mishandelingen en vernederingen in het verleden door coaches, onder wie Vincent Wevers en Gerben Wiersma.

Gedurende het onderzoek naar misstanden in de turnsport mogen de huidige bondstrainers Wevers en Wiersma niet meer werken voor de KNGU en betrokken zijn bij de Nederlandse vrouwenploeg.

De brief die er nu ligt, is ondertekend door Ans van Gerwen (olympisch deelneemster in 1972 en 1976 en Sportvrouw van het Jaar in 1972), Ans Dekker (1972 en 1976), Ikina Morsch (1972), Monique Bolleboom (1976), Elvira Becks (1992) en Laura van Leeuwen (2004).

ANP
Laura van Leeuwen in actie op de balk bij de Olympische Spelen in Athene

Zij spreken allereerst hun compassie uit met alle turnsters die traumatische ervaringen hebben opgedaan en hebben begrip voor het feit dat de KNGU het topsportprogramma en de rol van de coaches daarin heeft gestopt. Ze zijn tevens van mening dat alle aanklachten moeten worden worden onderzocht en strafbare feiten moeten worden bestraft.

Maar het zestal constateert ook dat het huidige nationale turnteam aangeeft deze ervaringen niet te hebben en het huidige topsportklimaat gezond en veilig te achten. Met het stopzetten van het topsportprogramma worden de turnsters nu de dupe van misstanden uit het verleden, staat in de brief.

Intens en gedisciplineerd

De zes oud-turnsters zeggen zelf tijdens hun topsportcarrière geen mishandelingen te hebben meegemaakt. "We trainden intens, leefden gedisciplineerd, letten op ons gewicht. Daarbij hoorde een trainingsmethode die ons uitdaagde en het beste uit onszelf liet halen."

"En dat gebeurde vooral met veel plezier", benadrukken ze. "Wij dragen overwegend positieve herinneringen mee in ons hart en in ons verdere leven. Wij betreuren het zeer dat het niet voor alle turnsters zo heeft mogen zijn."

Tegelijkertijd zeggen ze ook hun medeleven te betuigen met de huidige Nederlandse turntop die moest toezien hoe vanwege de coronacrisis een streep ging door de Olympische Spelen van dit jaar en nu de hoop heeft gevestigd op een herkansing in 2021. "Maar valt deze droom nu ook in duigen?", merken Van Gerwen c.s. op.

Hernieuwde kracht

"Wij roepen daarom de KNGU op om het topsportprogramma voor de Olympische Spelen in Tokio zo snel mogelijk te hervatten met serieuze inspraak van de turnsters over hoe dat het beste zou kunnen. En wij hopen dat de turnsters hernieuwde kracht vinden om door te gaan."

Sanne Wevers, wier vader Vincent Wevers wordt beschuldigd van fysieke en mentale mishandeling, toonde zich maandag strijdlustig op Instagram.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl