Britten die buiten de deur eten, weten vaak niet hoeveel calorieën ze binnen krijgen AFP

Het Verenigd Koninkrijk neemt maatregelen om inwoners minder ongezond te laten eten, omdat obesitas het risico om aan covid-19 te overlijden vergroot.

Zo worden advertenties voor junkfood tot 21.00 uur niet meer op televisie en online getoond en mogen winkels snoep en chocola niet meer bij de kassa leggen. Ook komt er een einde aan 'twee halen, een betalen'-acties voor ongezonde producten en worden burgers aangespoord om meer te gaan bewegen.

Premier Johnson zegt in een video dat hij zelf al jaren te dik was:

Boris Johnson: 'Ik was te dik'

Na zijn opname op de intensive care vanwege zijn coronabesmetting ging hij daar wat aan doen. Nu begint hij zijn dag door te gaan rennen met zijn hond. Johnson hoopt dat zijn landgenoten vergelijkbare dingen gaan doen.

Adverteerders noemen het advertentieverbod "extreem" en "onnodig". De beroepsvereniging voor adverteerders verwacht dat het weinig effect zal hebben. "Er zijn de afgelopen 15 jaar al 70 procent minder reclames voor producten met suiker op tv en dat heeft het obesitas-probleem ook niet opgelost", zegt de vereniging tegen de BBC.

Meer dan twee derde van de bevolking heeft overgewicht of obesitas en een op de drie basisschoolleerlingen is te zwaar. "Obesitas is een van de grootste gezondheidsuitdagingen in het land", zei onderminister van Gezondheidszorg Helen Whately tegen Sky News. "Mensen met een BMI van boven de 40 hebben dubbel zo veel risico om aan de ziekte te overlijden als mensen die niet obees zijn."

STER reclame