Sunderland degradeerde in 2017 uit de Premier League en speelt alweer twee seizoenen op het derde Engelse niveau
NOS Voetbal

Sunderland-scenario of Burnleys blauwdruk? Zo verging het Engelse degradanten

Wordt het Aston Villa of Watford? Of Aston Villa én Watford, als beide verliezen en Bournemouth stunt? Fans van de Engelse laagvliegers hebben geen nagels meer over; degradatie dreigt en ondanks een zachte financiële landing, leert het verleden dat je niet zomaar terugkomt in de Premier League.

Het Championship, de Engelse eerste divisie, staat bekend om zijn onvoorspelbaarheid. Aantrekkelijk voor fans, een stuk minder voor de clubs. Gevallen grootmachten van wie verwacht wordt dat ze om de titel zullen meestrijden, ontlopen ternauwernood degradatie naar het derde niveau. Andere ploegen waarvan van weinig verwacht wordt, melden zich plotseling bovenin.

Sunderland-scenario

In zo'n competitie weet je als degradant nooit waar de rit eindigt. De zogeheten 'parachute payments' - pas gedegradeerde clubs krijgen een injectie van tientallen miljoenen om het grote verschil in inkomsten te compenseren - blijken allesbehalve een garantie voor instant succes.

Vraag maar aan Sunderland.

Programma degradatiekandidaten

West Ham United-Aston Villa
Arsenal-Watford
Everton-Bournemouth

In het seizoen 2016/2017 viel eindelijk het Premier League-doek voor de club met de grote, trouwe fanschare. Maar Sunderland zou zich snel terugknokken; de titel en een terugkeer op het hoogste niveau was het doel. Het liep anders, de 'Black Cats' eindigden als laatste en degradeerden naar League One. Tot overmaat van ramp werd het allemaal vastgelegd door de camera's van Netflix, voor de documentaireserie Sunderland 'Til I Die.

En zo zijn er meer voorbeelden. Hull City degradeerde in hetzelfde seizoen als Sunderland uit de Premier League, hield het twee seizoenen langer vol in de Championship, maar werd deze jaargang laatste.

Of wat te denken van Leeds United? Ook die club daalde uiteindelijk af naar League One, vocht zich langzaam terug, om dit seizoen na een afwezigheid van liefst 16 jaar op het hoogste niveau terug te keren.

Burnleys blauwdruk

Wat Sunderland, Hull City en Leeds United behalve hun degradaties gemeen hadden was - of is - dramatisch management. Dat het ook anders kan, bewees Burnley.

Burnley keerde binnen een jaar terug op het hoogste niveau, dankzij goed management

Toen die club in 2014/2015 al na één seizoen uit de Premier League degradeerde, bleven onverantwoorde investeringen en paniek uit. Sean Dyche bleef manager en loodste Burnley linea recta terug naar het hoogste niveau. Als kampioen, met een serie van 23 ongeslagen wedstrijden op rij.

Ook Newcastle United, hoewel allesbehalve een toonbeeld van puik management, slaagde er drie jaar geleden in binnen één seizoen te promoveren. Newcastle maakte optimaal gebruik van de 'parachute payments' en werd kampioen met een selectie, onder wie Vurnon Anita, die veel te goed was voor de Championship en getraind werd door topmanager Rafael Benítez.

Het kan dus wel, snel terugkeren in de Premier League. Maar, zoals onderstaande tabel ook laat zien, vaak komt dat niet voor. Reden genoeg voor de fans van Aston Villa, Watford en Bournemouth om vanmiddag eens goed de tanden in de nagels te zetten.

Premier League-degradanten laatste 5 seizoenen

Club Waar zijn ze nu?
2018/2019
Cardiff City Championship (5de)
Fulham Championship (4de)
Huddersfield Town Championship (18de)
2017/2018
Swansea City Championship (6de)
Stoke City Championship (15de)
West Bromwich Albion Championship (2de)
2016/2017
Hull City Championship (24ste)
Middlesbrough Championship (17de)
Sunderland League One (8ste)
2015/2016
Newcastle United Premier League (13de)
Norwich City Premier League (20ste)
Aston Villa Premier League (17de)
2014/2015
Hull City Championship (24ste)
Burnley Premier League (9de)
QPR Championship (13de)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl