Max Verstappen in Hongarije Getty Images

Groot was de hoop, bitter de teleurstelling. Max Verstappen slaagde er tijdens de kwalificatie voor de Grote Prijs van Hongarije niet in om in de buurt van de dominante Mercedessen te komen.

Verstappen moet zondagmiddag genoegen nemen met de zevende startplek. "We hebben geen goede balans in de bochten, geen topsnelheid en de auto ligt niet lekker", verzuchtte de Limburger. "We hebben het gewoon nog niet goed voor elkaar hier."

"Ik push tot de limiet, maar in de buurt van de limiet is het moeilijk de auto onder controle te houden."

Een jaar geleden pakte Verstappen nog de eerste poleposition van zijn carrière op de Hungaroring, maar zijn tijd van zaterdagmiddag was drie tienden langzamer dan een jaar geleden. Hamilton, die zondag van pole start, was 1,4 seconde sneller dan de Nederlander.

"Het gat naar Mercedes is groot, ze steken met kop en schouders boven de rest van het veld uit. Het wordt heel moeilijk om dat nog te dichten, morgen en de rest van het jaar ook."

Lewis Hamilton ANP

Na de wintertests in februari heerste er optimisme bij Red Bull Racing. Zou er dan eindelijk een einde gemaakt kunnen worden aan de heerschappij van Mercedes? Alles wijst erop dat die vraag al halverwege het derde GP-weekeinde negatief beantwoord moet worden.

"De winter was echt goed. Misschien zijn we tussen Australië en Oostenrijk de verkeerde kant opgegaan qua ontwikkelingen."

Toch nog een podiumplaats?

"De Hungaroring is normaal gesproken een circuit waar we het goed doen", vervolgde Verstappen. "Nu niet. Ik hoop dat dit ons slechtste weekend wordt, dat we leren en snel dingen rechtzetten."

Toch houdt Verstappen hoop op een podiumplaats. "Dat is niet onmogelijk, het gat naar de derde plaats valt nog relatief mee. Misschien regent het, dat zou kunnen helpen."

Ook Silverstone gaat lastig worden zo.

Max Verstappen

Waar de oorzaak van het de problemen ligt, kan Verstappen nog niet zeggen. "We zitten met vragen. Het heeft niet met afstelling te maken, dan zou ik mijn engineer de schuld geven. Dat is het niet. We hebben vannacht doorgewerkt om de auto te verbeteren. Het is heel zuur voor de monteurs, die het al zo zwaar hebben met drie races op rij."

Adempauze

Na dit weekeinde kan het Formule 1-circus even op adem komen. Over twee weken begint een nieuwe reeks van drie raceweekeinden op rij, te beginnen met twee grand prixs op Silverstone, in Groot-Brittannië.

"Ook Silverstone gaat lastig worden zo", zegt Verstappen. "Gelukkig hebben we straks even anderhalve week de tijd om na te denken en te checken waar het probleem zit."

STER reclame