Max Verstappen AFP

De kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije is voor Red Bull Racing uitgelopen op een flinke teleurstelling. Max Verstappen start zondagmiddag slechts op de zevende plek, zijn teamgenoot Alex Albon haalde de derde kwalificatiesessie niet eens.

Lewis Hamilton begint van poleposition aan de race op de Hungaroring. Verstappen moest bijna anderhalve seconde toegeven op de tijd van de regerend wereldkampioen.

Valtteri Bottas, leider in de WK-stand, start naast Hamilton op de eerste startrij. Op plaats drie en vier staan de Racing Points van Lance Stroll en Sergio Pérez.

Waar Mercedes vooralsnog dit seizoen oppermachtig is, heeft Red Bull de grootste moeite met het onder controle krijgen van de bolide. Er werd dag en nacht doorgewerkt om de problemen van de eerste twee races te verhelpen, maar tevergeefs.

"Red Bull was kansloos", analyseert NOS-verslaggever Louis Dekker. "Ze weten niet wat er aan de hand is en ik denk niet dat het zomaar opgelost is."

'Dit komt hard aan'

Albon klaagde steen en been over de boordradio en was boos op zijn team omdat hij op een verkeerd moment de baan op werd gestuurd. In alle drukte strandde de teamgenoot van Verstappen in de tweede sessie, waardoor hij vanaf de dertiende plaats moet vertrekken.

"Red Bull had de beste voorbereiding ooit gehad, zei Verstappen. Er komt niets van terecht. Natuurlijk kan hij morgen nog naar het podium, maar dit komt heel hard aan bij het team."

Verstappen en Albon hadden eerder op de zaterdag ook al geen goed gevoel overgehouden aan de vrije training. De Nederlander, die vorig seizoen in Hongarije nog de eerste poleposition uit zijn carrière pakte, spinde op de baan.

Geen vooruitgang

Volgens Albon deugde er weinig aan de afstelling van de Red Bulls. Samen met Alfa Romeo is het de enige renstal die op dit moment nog geen vooruitgang boekt in de rondetijden in vergelijking met vorig jaar.

De uitslag van de kwalificatie in Hongarije

STER reclame