Molenaar in het shirt van Leeds United
NOS Voetbal

Oud-speler Molenaar over promotie Leeds: 'Doet me verrassend veel'

Het nieuws dat Leeds United na zestien jaar afwezigheid komend seizoen terugkeert in de Premier League is ook bij oud-speler van de club Robert Molenaar met gejuich ontvangen. "De promotie doet me verrassend veel", zei de Nederlander in gesprek met Langs de Lijn En Omstreken.

Molenaar, die van 1997 tot 2001 onder contract stond bij Leeds, voelt zich nog erg verbonden met de club. "Ik loop daar niet de deur plat en ken niet heel veel mensen meer, maar het is wel mijn club. De club waar ik een toptijd heb gehad."

Vliegtuigcrash

Naast de goede herinneringen, heeft de Nederlandse verdediger ook mindere momenten meegemaakt. "Ik heb een zware knieblessure opgelopen en ik heb met de ploeg een vliegtuigcrash meegemaakt."

Dat laatste is natuurlijk niet zomaar iets. De selectie van Leeds United zou na een uitwedstrijd tegen West Ham United met een propellervliegtuig huiswaarts keren, maar een brandende rechterpropeller gooide roet in het eten.

"Op het moment dat we de propeller zagen branden, waren we al honderd meter in de lucht. Gelukkig konden we weer landen en kwamen we met onze neus in het gras tot stilstand. Het was een hachelijke situatie, maar iedereen is er heelhuids uitgekomen", zegt Molenaar.

Molenaar wordt geblesseerd afgevoerd

Dat Molenaar zo'n goede tijd zou hebben bij Leeds United had niet iedereen verwacht toen hij in 1997 als nieuwe speler werd gepresenteerd.

"Ik werd vooraf betiteld als een wilde gok. Ik kwam over van Volendam, had geen Europese ervaring en was geen international", keek Molenaar terug.

"Na mijn debuut tegen Leicester City was ik ineens de beste aankoop in tijden. Ik moest mezelf op dat moment knijpen om te kijken of ik niet droomde. Je wordt daar echt als een ster gezien en ook op die manier behandeld. Als ik de beelden terugzie, denk ik wel eens dat het iemand anders is die dat heeft meegemaakt. Het is echt wel speciaal. Als ik nu terugkijk op mijn periode bij Leeds zou ik het, ondanks deze minder leuke momenten, zo weer overdoen."

'Terugkeer zou grote eer zijn'

Een paar jaar na het vertrek van Molenaar degradeerde Leeds uit de Premier League en later zelfs naar het derde niveau van Engeland. De oud-speler denkt daar wel een verklaring voor te hebben.

"Ze wilden elk jaar inzetten op Champions League-voetbal. Er werden spelers gehaald en er werd veel geld geleend. Dat kon niet waargemaakt worden en vanaf dat moment is het alleen maar bergafwaarts gegaan."

"Er is nu zestien jaar voorbij gegaan sinds de degradatie en er is in die periode wel wat gebeurd bij de club natuurlijk, maar met het aanstellen van de juiste coach (Marcela Bielsa, red.) hebben ze de weg omhoog weer gevonden."

De voormalige trainer van Volendam, Roda JC en Almere City sluit niet uit dat hij ooit terugkeert bij zijn oude liefde. "Het zou een grote eer zijn om daar weer terug te keren, in welke hoedanigheid dan ook. Bijvoorbeeld als trainer, maar op dit moment zitten ze daar enorm goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl