NOS
NOS Wielrennen

Bekijk drie 'nieuwe' documentaires met Zoetemelk, Merckx, Bobet en Robic

Deze week voor de laatste keer drie 'nieuwe' documentaires in Studio Sport Docu, waarin we de afgelopen veertien maandagen een deel van het grote archief van Studio Sport ontsloten door eerder uitgezonden documentaires opnieuw aan te bieden.

De Tour van Joop (1999)

Eigenlijk behoeft deze documentaire geen introductie. De anderhalf uur durende film gaat volledig over het succes van Joop Zoetemelk in 1980, het jaar waarin hij de Tour de France wint. In de studio zijn ploegleider Peter Post en wielerjournalist Jean Nelissen aanwezig om de beelden van extra duiding te voorzien.

Zoetemelk is na Jan Janssen de tweede Nederlander die de beste is in de Ronde van Frankrijk en in deze documentaire blikken naast Post en Nelissen alle hoofdrolspelers terug op die tijd. Uiteraard is er ook veel ruimte voor beelden uit de koers.

De Tour van Joop (1999)

Merckx en Zoetemelk leven toe naar de Tour van 1972

Renners die nu de Tour de France willen winnen, stellen hun programma zorgvuldig samen. Hoe anders was dat vijftig jaar geleden, toen je als toprenner 'gewoon' overal aan de start verscheen.

In 1972 heeft Eddy Merckx al drie keer de Tour gewonnen als hij opgaat voor een vierde zege. Twee van zijn rivalen zijn Luis Ocana en een jonge Joop Zoetemelk.

Studio Sport volgde destijds deze renners in hun voorbereiding op de Ronde van Frankrijk en filmt de coureurs in kleur (!) tijdens wedstrijden als Parijs-Roubaix en Gent-Wevelgem.

Merckx en Zoetemelk blikken in kleur (!) vooruit op de Tour van 1972

Duel sur le Tour (2000)

In de jaren veertig en vijftig geven twee Bretonse renners de Tour kleur: Louison Bobet en Jean Robic. Het waren totaal andere tijden, waarin etappes er nog totaal anders uitzagen dan nu.

Zo wint Robic in 1947 de Tour waarin een individuele tijdrit van 139 kilometer is opgenomen en is Bobet in de jaren vijftig drie keer op rij de beste. In 1954, als de Tour in Amsterdam van start gaat, zijn etappes opgenomen van meer dan 340 kilometer.

Deze Franse documentaire uit 2000 gaat terug in de tijd met beelden van inmiddels bijna tachtig jaar oud en laat ook de renners van toen aan het woord komen over hun prestaties.

Duel sur le Tour (2000)

Dit is het vijftiende en laatste deel van Studio Sport Docu. Eerder publiceerden we:

Deel 1:

Deel 2:

Deel 3:

Deel 4:

Deel 5:

Deel 6:

Deel 7:

Deel 8:

Deel 9:

Deel 10:

Deel 11:

Deel 12:

Deel 13:

Deel 14:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl