Algemeen directeur Robert Eenhoorn (AZ)
NOS Voetbal

AZ-directeur Eenhoorn geeft uitleg over stap naar UEFA: 'KNVB luisterde niet'

Na een wekenlange stilte heeft AZ-directeur Robert Eenhoorn uitleg gegeven over de veelbesproken poging van zijn club om via de UEFA een plek in de Champions League af te dwingen.

"Het loket bij de KNVB is drie maanden dicht geweest en alleen op 24 april even open gegaan om een paar mededelingen te doen", zegt Eenhoorn tegen Het Parool. "Daarna ging het weer dicht en heeft AZ besloten naar een ander loket te gaan. Daarom wordt het interessant om te zien hoe dit wordt opgepikt. Blijft men verrast en gepikeerd of zien ze dit als een les voor de toekomst? Want als AZ de volgende keer weer wordt genegeerd, dan zullen we precies hetzelfde doen..."

Grote frustratie

De Alkmaarse club deed in april verschillende voorstellen aan de KNVB, van het opstellen van een noodfonds voor clubs tot het uitspelen van de competitie en de verdeling van Europese tickets. Tot grote frustratie van AZ bleef het vervolgens stil in Zeist. De bond stuurde niet eens een ontvangstbevestiging.

Toen de KNVB vervolgens eenzijdig afkondigde dat niet AZ, maar Ajax als nummer een van de competitie het rechtstreekse Champions League-ticket zou krijgen was voor Eenhoorn de maat vol.

AZ klopte aan bij de UEFA en vond het niet nodig om de KNVB of andere betrokkenen daarvan op de hoogte te stellen. "Dat directeur Eric Gudde roept dat de KNVB daardoor is verrast, verrast mij weer niet", aldus Eenhoorn. "Als je niet in een ander verdiept, dan is het niet meer dan logisch dat je verrast kan worden. Zo werkt het binnen en buiten het veld."

Verschillen soms van mening

Behalve de voetbalbond, was ook Ajax onaangenaam verrast door de stap van AZ. "Edwin van der Sar hoeft mij ook niet te informeren wat hij allemaal bij de European Club Association bespreekt. Ik begrijp heel goed dat hij daarin vooral het belang van Ajax vooropstelt. Persoonlijk vind ik Edwin echt een heel aardige vent, maar wij verschillen soms wel van mening."

"De meeste mensen denken blijkbaar dat AZ tevreden moet zijn met een tweede plaats. Maar daar vergissen ze zich in", zegt Eenhoorn strijdvaardig. "We zijn de fase voorbij dat we alles maar moeten accepteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl