AZ laat in een brief aan de UEFA weten dat doelsaldo geen objectieve maatstaf is ANP
Sport en corona

AZ is een procedure gestart bij de UEFA om de koppositie in de eredivisie toegewezen te krijgen. De club uit Alkmaar hoopt op die manier het Champions League-ticket van Ajax over te nemen. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van het tijdschrift Quote.

De KNVB besloot een maand geleden officieel een punt te zetten achter de competitie en wees daarbij Ajax op basis van doelsaldo aan als nummer één. AZ, dat evenveel punten had als Ajax, maar wel beide competitieduels van de Amsterdammers won, eindigde zodoende als tweede.

AZ laat in een brief aan de UEFA weten dat doelsaldo geen objectieve maatstaf is en dat het onderlinge resultaat met Ajax een betere afspiegeling is van de krachtsverhoudingen.

KNVB herziet beslissing niet

De KNVB zegt in een reactie niet terug te komen op het eerder genomen besluit dat Ajax rechtstreeks naar de Champions League gaat en AZ naar de voorronde.

"De UEFA heeft de KNVB op de hoogte gebracht en AZ naar ons doorverwezen. Wij hebben AZ laten weten dat er voor ons niets is veranderd. Wij hebben de verdeling van de Europese tickets doorgegeven op basis van drie criteria: transparantie, objectiviteit en sportiviteit. Wij houden de ranglijst aan en op nummer één staat Ajax."

AZ is niet bereikbaar voor commentaar.

STER reclame