NOS Sport

Bertens twijfelt over US Open en zegt over Dimitrov en Coric: 'Eigen schuld'

Bertens: 'Op dit moment zeg ik 'nee' tegen deelname aan US Open'

De internationale organisatie voor het vrouwentennis, de WTA, maakte een kleine week geleden de definitieve kalender voor de rest van 2020 wereldkundig. Maar Kiki Bertens moet nog maar zien of het seizoen daadwerkelijk op 3 augustus hervat wordt en of ze een kleine maand later meedoet aan de US Open.

"Ik heb echt totaal nog geen beeld. Halverwege juli weten we meer; of de WTA-tour daadwerkelijk gaat opstarten, of de US Open doorgaat", aldus Bertens. "Ik kijk per moment, het moet gewoon veilig zijn."

"Het is nu nog niet veilig genoeg in de wereld om te reizen, dus op dit moment zeg ik 'nee'. Maar het is nog zo ver weg, wie weet gaat het de komende weken beter. We gaan het zien."

Besmettingen Dimitrov en Coric

Bertens houdt dus een duidelijke slag om de arm. Ook vanwege de verontrustende nieuwsberichten die dit weekeinde uit de Balkan kwamen. Zowel de Bulgaarse tennisser Grigor Dimitrov als de Kroaat Borna Coric liep bij demonstratietoernooien in Servië en Kroatië het coronavirus op, zo werd maandagmiddag bekend. Later bleek ook de Serviër Victor Troicki het virus te hebben opgelopen.

Het komt voor mij niet erg als een verrassing dat daar verschillende spelers het coronavirus hebben.

Kiki Bertens

"Ik denk dat iedereen de beelden uit Servië wel gezien heeft, hoe het er daar aan toeging", aldus Bertens, onder andere doelend op het stapavondje dat de spelers inlasten tijdens het toernooi. "Dus het komt voor mij niet erg als een verrassing dat daar verschillende spelers het coronavirus hebben opgelopen. Wat ik dacht? Een beetje eigen schuld, natuurlijk."

Harde les

Bertens: "Het is wel goed voor de tennisbonden om daarnaar te kijken. Stel dat we weer samenkomen, dan moet dat wel veilig gebeuren. Misschien is dit voor hen ook een harde les."

"Natuurlijk zal het er anders aan toe gaan bij de WTA en ATP. Wij spelen, anders dan in Servië, zonder publiek. Maar je brengt toch veel mensen bij elkaar, dus ik ben heel benieuwd wat ze gaan doen."

De ATP, de internationale organisatie voor het mannentennis, liet in reactie op de positieve tests van Dimitrov en Coric weten "grondige plannen" te hebben "om de risico's te beperken door middel van verschillende voorzorgsmaatregelen en protocollen". Die voorzorgsmaatregelen en protocollen worden bovendien doorlopend geüpdatet aan de hand van de laatste medische informatie.

Daarbij werd ook benadrukt dat er nog altijd een dringend beroep wordt gedaan op de verantwoordelijkheid van mensen en ze de afstand van anderhalve meter moeten blijven respecteren.

Lol in Berlijn

Of ze op de US Open te bewonderen zal zijn, is dus nog de vraag, maar van 13 tot en met 15 juli komt Bertens wel alvast in actie in Berlijn. Tijdens een demonstratietoernooi in de Duitse hoofdstad zet de vaandeldraagster van het Nederlandse tennis haar eerste serieuze passen op de baan sinds eind februari.

Wat het doel is van Bertens in Berlijn? "Vooral een beetje lol hebben, dat het weer mag. Het is natuurlijk een demonstratietoernooi, maar ik denk dat iedereen het hartstikke serieus neemt. Dus die onderlinge competitie, elkaar weer zien, zien waar ik sta, waar ik nog aan moet werken; daarvoor ga ik naar Berlijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl