Bobby Adekanye viert zijn doelpunt tegen SPAL
NOS Voetbal

De droom van Lazio is de droom van Bobby Adekanye

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

Matthijs de Ligt is met Juventus niet de enige Nederlander die verwikkeld is in de spannende Italiaanse titelstrijd. Namens Lazio spreekt landgenoot Bobby Adekanye een woordje mee. "Ik geef ons grote kans om kampioen te worden," zegt de 21-jarige Adekanye over de telefoon.

De Romeinen waren in bloedvorm voordat de Serie A werd stilgelegd. De 2-0 zege op Bologna op 29 februari was hun laatste wedstrijd, de vierde overwinning op rij en de 21ste opeenvolgende wedstrijd zonder nederlaag. Ook de Serie A beleeft zaterdag zijn herstart met Lazio als voornaamste uitdager van koploper Juventus. Het verschil is nu een punt.

Vanuit Rome herinnert Adekanye ons er fijntjes aan dat Lazio Juventus al twee keer heeft verslagen dit seizoen. De eerste keer was in december in de Serie A (3-1) en de tweede keer was later die maand in de strijd om de Italiaanse Supercup in Riyad in Saudi-Arabië (ook 3-1).

Babbelen met De Ligt

Bij die laatste wedstrijd bleef zowel De Ligt als Adekanye op de bank. De centrale verdediger van Juve en de vleugelaanvaller van Lazio, beiden geboren in 1999, zijn geen onbekenden van elkaar. Ze speelden samen in de jeugd van Ajax en Oranje Onder 16.

"We hebben in Riyad wel even gebabbeld en shirtjes geruild", zegt Adekanye, die op zijn vierde van Nigeria naar Nederland verhuisde en begon met voetballen bij VV Alphia uit Alphen aan den Rijn.

Barcelona, PSV en Liverpool

Waar De Ligt doorbrak bij Ajax kwam Adekanye na avonturen in de jeugd van FC Barcelona, PSV en Liverpool vorig jaar terecht bij Lazio. Hij ondertekende een contract tot medio 2022, met een optie voor nog een seizoen. Zijn rugnummer werd 34, ter ere van Abdelhak Nouri.

Adekanye werd een kans in de A-selectie beloofd en die kreeg hij. Hij is een volwaardig lid van de selectie en heeft steevast een stek op de reservebank. De Alphenaar debuteerde op 19 september 2019 voor Lazio in de met 2-1 verloren uitwedstrijd in de Europa League tegen CFR Cluj en speelde inmiddels drie wedstrijden in de Serie A.

De competitie werd op 9 maart stopgezet vanwege de coronapandemie. Samen met zijn broer ging Adekanye in zijn huis in Rome in strikte quarantaine. "Ik heb twee maanden geen bal aangeraakt", zegt hij. "Gelukkig was mijn broer er. Hij zorgt goed voor me."

Titelstrijd

De titelstrijd leeft bij Lazio, misschien nog wel meer dan drie maanden geleden. "We voelen het allemaal", zegt Adekanye. "We voelen dat het kan, dat we het seizoen mooi kunnen afsluiten. Iedereen is gemotiveerd. Zelfs de fysiotherapeuten en de conditietrainers werken er keihard voor, om iedereen fit te houden. Mooi om te zien."

Trainer Simone Inzaghi weet wat het betekent om kampioen te worden met Lazio. Hij was erbij toen het de laatste keer gebeurde in 2000. "Hij vertelt er niet veel over", zegt Adekanye. "De trainer zegt wel dat we historie kunnen schrijven en dat hij trots op ons is."

"Inzaghi is een soort van voetbalvader voor me", gaat Adekanye verder. "Hij motiveert me, pusht me om het maximale eruit te halen. Als ik de kans krijg, moet ik die pakken. Hij laat me niet twijfelen en heeft altijd goede woorden voor me. Ik had me geen betere trainer kunnen wensen in mijn eerste seizoen op het hoogste niveau."

  • EPA
    Inzaghi feliciteert Adekanye met zijn doelpunt
  • AFP
    Simone Inzaghi na een doelpunt in het kampioensjaar van Lazio

Andere namen van dat team van 2000? Adekanye zou het niet weten. Dan hebben we het over onder anderen Alessandro Nesta, Sinisa Mihajlovic, Juan Sebastián Verón, Dejan Stankovic, Pavel Nedved, Diego Simeone, Marcelo Salas en Roberto Mancini. Sven-Göran Eriksson was de trainer.

De grote mannen van nu zijn onder anderen Sergej Milinkovic-Savic en Ciro Immobile. Laatstgenoemde is met 27 doelpunten topscorer van de Serie A, voor Cristiano Ronaldo. "Immobile helpt me hier veel", zegt Adekanye. "Bastos is ook een vriend, een lieve jongen die me bij de groep betrekt. Manuel Lazzari, ook een topgozer."

Ciro Immobile juicht, in het shirt dat dit seizoen hetzelfde is als in het laatste kampioensjaar

Daarnaast loopt er met Djavan Anderson een landgenoot rond bij Lazio. De 25-jarige Amsterdammer was eerder actief voor Ajax, AZ, SC Cambuur, Bari en Salernitana. "Hij heeft nog niet zijn debuut gemaakt, maar wie weet", zegt Adekanye. "Er zijn nu vijf wissels toegestaan en hij is professioneel bezig. Ik heb respect voor hem."

Het is een tijd van corona, maar ook van racisme, overal demonstraties in het kader van Black Lives Matter, ook in Rome. "Mooi dat we als donkere mensen opstaan voor elkaar, voor elkaar vechten en dat we laten zien dat het ons raakt", zegt Adekanye. "Ik hoop dat dit echt verandering brengt. Hopelijk is het echt de laatste keer en wordt de wereld beter."

Het Italiaanse voetbal is de laatste jaren ook regelmatig opgeschrikt door racistische incidenten, met de rechts-extremistische aanhang van Lazio als een van de boosdoeners. Adekanye heeft er in Italië nog niet mee te maken gehad. "Ik krijg heel veel liefde van de fans. Ze hebben zelfs liedjes over me gemaakt."

Een liedje klonk op 2 februari van dit jaar in het Stadio Olimpico. 40.000 mensen zagen de Nederlandse aanvaller tegen SPAL (5-1) zijn eerste doelpunt voor Lazio maken.

"Wij hoeven Giroud niet, want we hebben Bobby al", zongen de Lazio-fans na het doelpunt van Adekanye. Lazio had in januari geprobeerd om Olivier Giroud van Chelsea in te lijven. De Fransman bleef echter in Londen.

"Mijn droom kwam uit", zegt Adekanye over die goal. Dinsdag vervolgen Adekanye en Lazio hun weg om die andere grote droom te vervullen, de eerste scudetto voor Lazio sinds 2000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl