Lozano zakt steeds verder weg in de Napolitaanse pikorde van Gattuso
NOS Voetbal

Lozano zakt steeds verder weg in de Napolitaanse pikorde van Gattuso

Nog geen jaar geleden kwam hij voor een recordbedrag van bijna veertig miljoen euro over van PSV, maar Hirving Lozano zakt bij Napoli steeds verder weg in de pikorde van coach Gennaro Gattuso.

Ook vanavond, wanneer de club uit Napels voor het eerst in zes jaar de Coppa Italia kan winnen, hoeft de Mexicaan niet te rekenen op speeltijd. Sterker, Gattuso stuurde hem maandag zelfs weg van de training. "Ik laat de training door niemand verpesten", verklaarde hij.

1 uur in 11 wedstrijden

De kentering van Lozano's carrière in Napels begon op een late dinsdagavond in december vorig jaar, toen de coach die hem had aangetrokken, Carlo Ancelotti, na de Champions League-wedstrijd tegen KRC Genk op straat werd gezet.

Onder Ancelotti kon Lozano nog rekenen op speeltijd en bij zijn debuut tegen Juventus scoorde de 24-jarige Mexicaan zelfs. Ondanks de moordende concurrentie speelde de buitenspeler vervolgens in bijna alle daaropvolgende duels, zij het niet altijd de volle negentig minuten en zij het zonder geweldige statistieken op te tekenen (drie doelpunten, één assist).

Nog geen 24 uur na Ancelotti's ontslag werd Gattuso aangesteld als opvolger, om de matige prestaties in de Serie A - Napoli stond op dat moment zevende met vijf zeges in vijftien wedstrijden - te verbeteren. Maar vanaf dag één werd duidelijk dat Lozano niet voorkwam in de plannen van de gepassioneerde 42-jarige voormalig middenvelder.

Gattuso veranderde het tweespitsensysteem van Ancelotti in een formatie met drie aanvallers en gaf steevast de voorkeur aan aanvoerder Lorenzo Insigne, oud-Ajacied Arek Milik, José Callejón en, sinds hij eind januari terugkeerde van een blessure, Dries Mertens, de kersvers clubtopscorer.

Onder Ancelotti (rechts) kon Lozano nog wel rekenen op speeltijd

Lozano moet het sinds de komst van Gattuso doen met slechts een uur speeltijd in elf competitiewedstrijden. Vijf daarvan keek hij negentig minuten vanaf de bank toe, één duel miste hij vanwege een blessure. En als hij al mocht invallen, was dat soms niet langer dan tien minuten.

Alleen in de achtste finales van het bekertoernooi tegen Perugia (2-0 winst) mocht Lozano starten, na 75 minuten werd hij gewisseld. Daarvoor kreeg hij wel een strafschop toegewezen, die Insigne binnen schoot. Scoren deed Lozano nog niet onder Gattuso.

Hoop vertroebelt

Aanvankelijk hoopte de coach nog wel dat de explosieve buitenspeler zijn kans zou grijpen. "Ik heb veel gesprekken met hem. Hij werkt hard en we willen hem graag in goede conditie houden. Hopelijk komt de kans dat hij het kan laten zien snel", vertelde Gattuso halverwege februari.

Maar voorlopig heeft de Italiaan wel even genoeg gehad van Chucky, die begin dit seizoen nog met PSV meespeelde in de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag. De coach hekelt met name de mentaliteit van de 39-voudig Mexicaans international.

Gennaro Gattuso lijkt klaar met Hirving Lozano

"Iedereen weet dat je duizend procent moet geven als je met mij op het veld staat. Ik laat de training door niemand verpesten", zei hij dinsdag op de persconferentie in aanloop naar de bekerfinale. "Iedereen die moe is, het goede gevoel niet heeft of mentaal niet scherp is, kan beter in de kleedkamer blijven en een training overslaan."

De vraag is hoe het nu verder moet met de aanvaller die PSV in 2017/2018 met zeventien goals en elf assists aan de landstitel hielp. Met diezelfde cijfers in het daaropvolgende seizoen verliet Lozano Eindhoven. Hij heeft in Napels een contract tot de zomer van 2024.

Als we de Italiaanse media mogen geloven, kan Lozano uit zijn lijden verlost worden. Onder meer Arsenal, Tottenham Hotspur en Manchester United zouden hem willen overnemen.

In totaal speelde Lozano 79 officiële wedstrijden voor PSV en maakte daarin 40 goals. Bekijk in onderstaande video enkele hoogtepunten:

Lozano's eerste succesjaar bij PSV: 17 goals, 11 assists, 1 landstitel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl