Ron Jans is de nieuwe trainer van FC Twente ANP

De kogel is door de kerk: Ron Jans is de nieuwe trainer van FC Twente. De 61-jarige coach heeft een contract voor één seizoen getekend en wordt donderdag gepresenteerd.

Op de site van de Enschedese club vertelt Jans "uit te kijken naar deze uitdaging". Hij realiseert zich dat hem een grote klus te wachten staat. "Eer moet veel gebeuren, maar ik vind het heerlijk om weer aan de slag te gaan."

"Afgelopen week heb ik goede gesprekken gehad met Jan Streuer (technisch directeur, red.). Hij heeft me meegenomen in de plannen van de club. Het is een leuke bijkomstigheid dat ik terug ben in de provincie waar ik geboren ben. De mentaliteit van de mensen in Twente spreekt me erg aan; dat geeft een goed gevoel."

De clubloze Jans, die eerder dit seizoen vanwege een racisme-rel opstapte bij het Amerikaanse FC Cincinnati, is de opvolger van Gonzalo García García (36), wiens contract niet werd verlengd. Eerder stond Jans als trainer aan het roer bij FC Groningen, sc Heerenveen, Standard Luik en PEC Zwolle.

Wie Jans' assistenten worden, is nog niet bekend. Streuer zegt dat er nu wordt gekeken naar de verdere aanvulling van de technische staf en welke spelers er naar Enschede kunnen worden gehaald.

"Het is mooi dat we Ron Jans aan de club hebben kunnen binden. De afgelopen dagen hebben we prima gesprekken gevoerd en daarin bleek uit alles dat Jans heel ambitieus is om FC Twente verder vooruit te sturen", aldus Streuer, die vorige week maandag bij zijn presentatie als bestuurslid uitsprak de voorkeur te geven aan een Nederlandse trainer.

Zorniger en Lukkien zeiden 'nee'

Dat was wel verrassend, aangezien Twente een paar dagen voor Streuers aanstelling al een officieel aanbod had gedaan aan de 52-jarige Duitser Alexander Zorniger.

Die wilde op zijn beurt vervolgens niets meer met Twente te maken hebben, vertelde zijn zaakwaarnemer Thomas Meggle aan VI. "Op donderdag krijgt Zorniger een officiële aanbieding van Twente, op maandag zegt de nieuwe sportdirecteur dat hij liever een Nederlander heeft. Hoe moet je dan in de toekomst met elkaar werken?"

Bekijk het interview waarin Streuer zijn voorkeur uit voor een Nederlandse trainer:

Streuer: 'Liever goede Nederlandse trainer dan een buitenlandse'

Vervolgens werd ook bekend dat Twente een paar weken eerder al een poging had gedaan Dick Lukkien bij FC Emmen weg te kapen. De 48-jarige trainer bekende tegenover RTV Drenthe zich gevleid te hebben gevoeld door de interesse.

"FC Twente is een hele mooie club. Ze vroegen naar mijn status en op dat moment had ik net mijn contract verlengd. Daarna heb ik overigens geen contact meer met de mensen uit Enschede gehad."

Nu is Twente dus uitgekomen bij Jans, die kort na de duidelijke afwijzing van Zorniger was benaderd. Er wacht hem nog een hoop werk. Van liefst zestien Twente-spelers is het (huur)contract afgelopen. Er zal dus flink gerenoveerd moeten worden, terwijl er weinig budget beschikbaar is.

STER reclame