Christian Coleman AFP

Christian Coleman, wereldkampioen op de 100 meter sprint en de 4x100 meter estafette, is door de AIU (Athletics Integrity Unit) voorlopig geschorst omdat hij eind vorig jaar opnieuw een dopingcontrole gemist heeft.

De 24-jarige Amerikaan lag vorig jaar op weg naar de WK in Doha al onder vuur omdat hij binnen een jaar driemaal afwezig was voor een dopingtest.

Dat had tot een schorsing van twee jaar kunnen leiden, maar volgens de regels (er moet per kwartaal gekeken worden) waren de gemiste controles officieel niet binnen een jaar. De zaak werd toen ingetrokken.

Met de gemiste test op 9 december 2019 komt Coleman alsnog op drie fouten binnen een jaar. Hij is zich van geen kwaad bewust en liet in een uitgebreide verklaring op Twitter blijken dat er geen opzet in het spel is.

Kerstinkopen

Volgens Coleman kwam de onaangekondigde controle precies op het moment dat hij kerstinkopen aan het doen was. "Ik was meer dan bereid om mij te laten testen en als iemand mij gebeld had, kon ik de test doen en verdergaan met mijn avond."

Coleman zegt dat hij bij al zijn andere testen wel gebeld is, ook toen hij twee dagen na het missen van zijn test alsnog gecontroleerd werd.

"Toen werd er niks gevonden en ook niet bij alle testen sindsdien. Ik zou mij tot het einde van mijn carrière zelfs elke dag willen laten testen om te laten zien dat ik onschuldig ben. Ik denk dat men mij bewust een test heeft willen laten missen."

Bekijk de hele verklaring van Coleman in de tweet hieronder.

STER reclame