Superster Usain Bolt heeft amper zijn hielen gelicht of de sprintwereld lijkt een nieuwe heerser voor de komende jaren rijker. Christian Coleman veroverde in het snikhete Doha zijn eerste wereldtitel op de 100 meter. De 23-jarige Amerikaan liet in de finale van het koningsnummer van de sprint de concurrentie figureren.

Coleman raffelde de 100 meter af in 9,76 seconden, de beste seizoentijd. Titelverdediger Justin Gatlin bleef op de tweede plaats steken in 9,89. De Canadees Andre de Grasse liep naar brons (9,90).

Coleman was al wereldkampioen indoor op de 60 meter. In Doha was hij de grote favoriet. In de halve finales, drie uur voor de finale, was hij met 9,88 seconden de enige die onder de 10 seconden dook.

Coleman klasse apart op 100 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Coleman gold al een tijdje als gedoodverfde opvolger van Bolt, die zijn publiek vroeger bij alle grote toernooien op allerlei manieren bespeelde. Die poespas is niet terug te vinden bij de doorgaans ingetogen Amerikaan, die dit seizoen al met 9,81 seconden de wereldranglijst tot Doha aanvoerde.

Net als zijn voorganger Gatlin (tweemaal geschorst wegens overtredingen van de dopingreglementen) is de wereldkampioen van Doha niet geheel onomstreden. Dat hij in Qatar op het strijdtoneel verscheen, was te danken aan het Amerikaanse antidopingagentschap USADA.

Onaangekondigde dopingcontroles

Coleman zou drie onaangekondigde dopingcontroles binnen een jaar hebben gemist. Hij liep het risico van een schorsing voor twee jaar. USADA trok de beschuldiging echter in en Coleman kon naar Doha om zich in het gevecht om de wereldtitels op de 100 en 200 meter te storten. De eerste slag in Qatar won hij.

Coleman vierde zijn winst met een oerkreet. De 37-jarige Gatlin, die twee jaar geleden in Londen Coleman en Bolt versloeg, verraste in de finale. In de halve eindstrijd eindigde hij in zijn serie als derde en bracht zijn tijd hem als snelste verliezer alsnog naar de eindstrijd. Daarin was hij goed weg, maar Coleman bedreigen zat er niet in.

Tajay Gayle wordt wereldkampioen verspringen AFP

Tajay Gayle werd wereldkampioen bij het verspringen. De Jamaicaan steeg met een sprong van 8,69 meter boven zichzelf uit en veroverde voor het eerst goud op een groot toernooi.

De 23-jarige Gayle had dit seizoen de Diamond League-wedstrijd in Shanghai gewonnen, maar plaatste zich slechts als twaalfde en laatste voor de WK-finale.

Vierde poging

Met een persoonlijk record van 8,32 meter behoorde hij evenmin tot de favorieten. Bij zijn eerste sprong liet Gayle zich al gelden met 8,46 meter, om daar bij de vierde poging een schepje bovenop te doen.

De Amerikaan Jeff Henderson (8,39 meter) werd tweede, voor de Cubaan Juan Miguel Echevarría met 8,34. Titelhouder Luvo Manyonga (Zuid-Afrika) werd vierde. Zijn beste sprong had een afstand van 8,28 meter.

STER reclame