NOS Voetbal

Van Wonderen over vertrek Oranje: 'EK pas leuk als je goed in je vel zit'

Wat bezielt Kees van Wonderen om zijn baan bij Oranje op te geven? En daarmee de zekerheid van het naderende EK in eigen land in te ruilen voor het onzekere bestaan in de eerste divisie?

"Je wilt ruimte hebben om je ding te kunnen doen", zegt Van Wonderen, de nieuwe trainer van Go Ahead Eagles. "Het plaatje klopte hier voor mij."

Van Wonderen na vertrek bij Oranje op eigen benen in Deventer

Van de schijnwerpers en de hectiek bij Oranje naar het vredige Terwolde, waar dinsdag de eerste training op het programma stond. Zonder supporters weliswaar, vanwege corona. En zonder werkende internetverbinding.

Hereniging

Daardoor konden de eerste stappen van de oud-international (51) als hoofdtrainer niet via een rechtstreekse lijn aan de nieuwsgierige achterban worden getoond. Net zoals de hereniging met Paul Bosvelt, zijn oude Feyenoord-maatje.

"Het was zeker niet logisch", zegt technisch manager Bosvelt over de komst van zijn voormalige ploeggenoot als hoofdtrainer. "Maar soms komt alles uiteindelijk weer bij elkaar."

Bosvelt en Van Wonderen herenigd: 'Soms komt alles weer bij elkaar'

Bosvelt en Van Wonderen speelden zes jaar samen in Rotterdam. En ze boekten grote successen, met het winnen van de landstitel in 1999 en zelfs de UEFA-Cup drie jaar later.

Van Wonderen werkte daarna lang als assistent bij Twente, waar hij zijn steentje bijdroeg aan het kampioenschap. Hij bemachtigde de Europese titel met de Oranje-jeugd onder 17 en dwong met het Nederlands elftal plaatsing af voor het EK.

Toch was hij niet tevreden over zijn rol. Hij kon zijn naar eigen zeggen zijn ei niet kwijt. "Ik hoef niet per se de hoofdcoach te zijn, maar wil wel invloed hebben op de weg die we ingaan", zegt Van Wonderen.

Onzekerheid

"Ik was niet zozeer verbaasd. Ik ken Kees als iemand die er af en toe wel een schijnbeweging uit kan gooien. Die dan wel iets doet wat iemand misschien niet als normaal of voorspelbaar inschat", aldus Bosvelt.

Paul Bosvelt, Kees van Wonderen en Leo Beenhakker na de titel met Feyenoord in 1999

En dus staat Van Wonderen ineens voor de groep bij Go Ahead Eagles, waar in alle onzekerheid door de coronacrisis welgeteld dertien contractspelers over zijn.

Dat de Deventer club na een jaar al voor een andere trainer koos, was overigens ook al opmerkelijk te noemen. Onder Jack de Gier beleefde Go Ahead vorig seizoen een serie van 22 wedstrijden zonder nederlaag, op dat moment zelfs een recordreeks in Europa.

Een verschil van inzicht werd volgens De Gier echter verbloemd door de goede resultaten, met zelfs een kwartfinaleplaats in de beker. Zelf had hij nog wel verder gewild.

Mooie jaren

Dat in tegenstelling tot Van Wonderen, die desondanks terugblikt op twee mooie jaren met het grote Oranje.

"Het EK is pas leuk als je zelf goed in je vel zit. Als dat niet zo is, moet je proberen dat te veranderen", meent Van Wonderen. "Of ik neem een andere weg."

Kees van Wonderen tijdens de interland Nederland-Peru in 2018

Het was volledig zijn eigen keuze, ook al leidde zijn beslissing om te vertrekken bij de KNVB tot heel wat speculaties.

"VVV was vrij, ADO was vrij en Vitesse was vrij. Ik werd aan iedereen gelinkt", merkte van Wonderen, die stellig ontkent dat er iets speelde. Sterker nog, ondanks wat gesprekken met NAC was Go Ahead Eagles uiteindelijk de enige serieuze optie voor hem.

"Ik moet doen waar ik lol uithaal. Ik vind het een boeiende club."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl