NOS Voetbal

Van der Gragt ziet internationals graag in eredivisie: 'Laten er meer volgen'

Van der Gragt wil bij Ajax 'steentje bijdragen' aan opmars eredivisie

Mandy van den Berg, Sari van Veenendaal en nu ook Stefanie van der Gragt. Het lijkt erop dat de eredivisie voor vrouwen binnenkort niet langer het ondergeschoven kindje is in het Nederlandse succesverhaal.

Van den Berg en Van Veenendaal verlieten respectievelijk Valencia en Atlético Madrid voor PSV. Van der Gragt maakt de overstap van FC Barcelona naar Ajax. Een opmerkelijke stap: van Champions League-finale naar het bescheiden decor van de eredivisie.

"In Nederland willen we ook op een hoger niveau gaan voetballen", verklaart Van der Gragt. "Ik denk ook dat het aantrekkelijker wordt voor de meiden die terugkeren vanuit het buitenland. Dat is alleen maar goed. Laten er meer volgen."

Dat laatste zegt de Europees kampioene en WK-finaliste met een brede glimlach. "Iedereen heeft de ambitie om in het buitenland te voetballen. Dat is nu eenmaal zo, zowel bij de mannen als de vrouwen. Waarom? Het niveau in de eredivisie was nog niet op het niveau waar wij naartoe willen met het Nederlands elftal. Maar nu was het tijd om terug te keren."

Stefanie van der Gragt viert de winst in de halve finales van de Champions League tegen Bayern München

Van der Gragt werd kampioen in de eredivisie met AZ en FC Twente en beleefde haar doorbraak bij het gewonnen EK van 2017, toen ze na twee groepswedstrijden de positie van Van den Berg overnam in het hart van de verdediging.

Na die oranjegekleurde zomer speelde ze al een jaar in Amsterdam. Met Ajax won ze de dubbel en verdiende ze een droomtransfer naar Barcelona.

'Barcelona had gekund, maar wilde zekerheid'

In Catalonië kampte de stoere verdedigster veel met blessures, waardoor haar inbreng beperkt bleef. Door de coronapandemie moet zelfs een club als Barcelona tegenwoordig op de kleintjes letten. En dus werd Van der Gragt, wiens contract na twee jaar afliep, in de wacht gezet.

"Ik heb genoten bij Barcelona en ben er een betere voetbalster geworden. Een derde of een vierde jaar had ook gekund, maar ik wilde zekerheid. Na Spanje wilde ik sowieso terug naar Nederland. En dus heb ik voor Ajax gekozen."

Bijkomend voordeel: dit najaar is haar partner uitgerekend voor de geboorte van hun eerste kind. En dat is misschien wel net even wat makkelijker in eigen land.

Nu mag Van der Gragt dus proberen om Ajax weer aan de landstitel te helpen. "Ajax is wel mijn club. Ze zijn ook heel goed bezig, ze zijn beter geworden, hebben een goed plan en veel ambitie. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen."

Voor ze haar keuze maakte, belde Van der Gragt nog even met bondscoach Sarina Wiegman. Presteren met Oranje is en blijft namelijk het hoogste doel.

"Ik heb natuurlijk de nodige blessures gehad. Bij Ajax kan ik elke week voetballen en tegelijk goed naar mijn lichaam luisteren. En dan volgt hopelijk een mooi toetje bij de Olympische Spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl