Colin Kaepernick in oktober 2016 in zijn periode als speler van de San Fransisco 49ers
NOS Sport

'Kaepernick na drie jaar afwezigheid in beeld bij NFL-club'

Colin Kaepernick, de American footballspeler die als eerste protesteerde tegen politiegeweld en racisme, staat na ruim drie jaar afwezigheid mogelijk voor een terugkeer in de NFL. Volgens coach Pete Carroll van Seattle Seahawks is er een NFL-club die interesse heeft in de 32-jarige quarterback.

Kaepernick werd in 2016 het symbool van het verzet tegen buitensporig politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. De toenmalige speler van San Francisco 49ers ging als eerste speler op één knie zitten tijdens het Amerikaanse volkslied. Daarvoor kreeg hij steun, maar ook felle kritiek, onder anderen van de Amerikaanse president Donald Trump.

Na afloop van het seizoen vertrok Kaepernick bij de 49ers, maar vervolgens kwam hij nergens meer aan de bak. In een videogesprek met journalisten zei Carroll dat er een NFL-club is die overweegt met Kaepernick in zee te gaan, maar hij wilde niet zeggen welke club.

Colin Kaepernick knielt in 2016 tijdens het Amerikaans volkslied

De coach van de Seahawks zei ook dat zijn club in 2017 en 2018 besprekingen heeft gevoerd met de quarterback, maar die liepen op niets uit. "Achteraf gezien heb ik daar spijt van. Hadden we het maar gewoon gedaan, het was een gemiste kans", zei Carroll.

Ommezwaai NFL

De NFL besloot in 2018 onder druk van president Trump tot een verbod op knielen op het veld, maar heeft een ommezwaai gemaakt sinds de massale protesten in de VS na de dood van George Floyd.

Vrijdag maakte de American footballcompetitie bekend de komende tien jaar 250 miljoen dollar uit te te trekken voor de bestrijding van racisme. Het geld zal worden besteed aan het ondersteunen van projecten op het gebied van sociale en rassenongelijkheid.

Vorige week bood de NFL al zijn excuses aan voor de manier waarop in het verleden is omgegaan met spelers die racisme aan de kaak stelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl