NOS Nieuws

Kabinet komt met WOZ-maatregel tegen huurstijging

De WOZ-waarde mag nog maar voor een derde meetellen bij het vaststellen van de huurprijs. Dat staat in een wetsvoorstel van het kabinet.

Sinds 2015 is de de WOZ-waarde (de schatting van de gemeente hoeveel een woning waard is) onderdeel van het woningwaarderingsstelsel, oftewel het puntensysteem waarmee de huren worden vastgesteld.

Het uitgangspunt was dat de WOZ-waarde voor gemiddeld 25 procent zou meetellen. Maar de afgelopen jaren bleek het aandeel in de grote steden, waar de huizenprijzen snel zijn gestegen, vaak veel hoger uit te komen.

Socialehuurgrens

In een toelichting schrijft het kabinet dat "de betaalbaarheid zó onder druk komt te staan dat huurwoningen op deze plekken voor grote groepen onbereikbaar worden". Het kabinet wil de huurstijging nu dus tegengaan door de WOZ-waarde nog maar voor maximaal 33 procent te laten meetellen voor de huurprijs.

De verwachting van het kabinet is dat hierdoor de huurprijzen die nu nog gebaseerd zijn op een WOZ-aandeel van meer dan een derde, lager zullen worden. Daarmee zouden huurwoningen die boven de socialehuurgrens van 737 euro zijn gekomen weer terug in dat segment moeten komen.

Het kabinet heeft het wetsvoorstel vandaag naar de zogenoemde internetconsultatie gestuurd. Daar kunnen instanties en burgers reageren op de plannen. Na de internetconsultatie moeten de Tweede en Eerste Kamer nog instemmen met de wet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl