RInus 'Veekay' van Kalmthout in actie tijdens de training Getty Images

Het IndyCar-debuut van Rinus 'VeeKay' van Kalmthout is uitgedraaid op een teleurstelling. De 19-jarige coureur van Ed Carpenter Racing crashte in de race op het circuit in het Amerikaanse Dallas (Texas) in de 38ste ronde.

Van Kalmthout nam een bocht te ruim en verloor de macht over zijn stuur. Bij zijn crash, die zonder grote gevolgen bleef, nam hij de Spanjaard Álex Palou mee. Via de boordradio maakte de Nederlander zijn excuses.

Nachtmerrie

"Mijn debuut, wat een nachtmerrie", baalde Van Kalmthout, die ongedeerd bleef. "Het was volledig mijn schuld. Ik wil mijn excuses maken aan het team. Ik had op een veel beter debuut gehoopt."

In de onderstaande tweet is te zien hoe Van Kalmhout de controle over zijn auto verliest en de wagen van Álex Palou raakt:

Eerder op de dag crashte Van Kalmthout ook in de training, waardoor hij geen kwalificatie kon rijden en achteraan moest starten in de race.

Robert Doornbos was in 2009 de laatste Nederlander die zijn opwachting maakte in de IndyCar.

De race - de Genesys 300 - werd gewonnen door de Australiër Scott Dixon, die ruim 150 rondes aan de leiding reed.

Bekijk via de onderstaande tweet de reactie van Van Kalmthout na zijn teleurstellende race in Dallas:

Het was lang onduidelijk of Van Kalmthout op tijd aanwezig kon zijn in Amerika, na een verblijf in Nederland. Via Mexico en met hulp van het Witte Huis lukte hem dat uiteindelijk. Woensdag kwam hij de VS binnen.

Bekijk hieronder een reportage over Van Kalmthout en de IndyCar:

IndyCar start de motoren, 'Veekay' hoopt op langverwachte debuut Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame