ANP
NOS Sport

Piet van der Kruk (78), laatste gewichtheffer op de Spelen, overleden

Piet van der Kruk (78) is na een kort ziekbed in het ziekenhuis in Delft overleden. Hij was in 1968 de laatste Nederlandse gewichtheffer op de Olympische Spelen.

Van der Kruk eindigde in Mexico-Stad als negende bij de zwaargewichten met een totaal van 487,5 kilogram. Die prestatie zou hij daarna nooit meer verbeteren.

Omdat het gewichtheffen in Nederland destijds nog in de kinderschoenen stond, ontwierp Van der Kruk zijn eigen trainingsmethoden. Een handboekje van Arkadi Vorobjev, olympisch kampioen in 1956 en 1960, gold daarbij als richtlijn.

De vijfvoudig Nederlands kampioen wist meer dan dertig keer een Nederlands record te verbeteren.

De Nootdorper was ook een verdienstelijk kogelstoter. Hij pakte op dit onderdeel viermaal NK-goud en had met 17,09 meter jarenlang het Nederlands record in handen.

ANP
Piet van der Kruk in actie bij de Olympische Spelen in Mexico-Stad in 1968

Later was Van der Kruk onder meer bondscoach van de Nederlandse gewichtheffers, directeur van het Nederlands centrum voor dopingvraagstukken (NeCeDo), bondscoach van de gewichtheffers en voorzitter van de krachtsportbond.

Als auteur werkte hij mee aan meerdere publicaties over krachtsporters en tot op hoge leeftijd was televisiecommentator bij het gewichtheffen.

Voetsporen

Dat Van der Kruk gewichtheffer zou worden, zat al in de genen. Zijn vader deed namelijk al aan de krachtsport en nam de jonge Van der Kruk in 1949 al mee naar de WK gewichtheffen in Scheveningen.

Bijna trad zijn neef, discuswerper Pieter van der Kruk, in zijn voetsporen. In 1996 kwam Van der Kruk echter vijf millimeter tekort voor de olympische limiet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl