NOS SportAangepast

Met 'benen van beton' gokt gewichtheffer Kuworge op OS Tokio

Een vriendelijke, zeer gedreven reus, die al vanaf zijn achtste aan gewichtheffen doet. Enzo Kuworge is een opvallende verschijning op het schoolplein. Lengte: 1.95 meter. Gewicht: 135 kilo. Leeftijd: 16 jaar. Doel: de Olympische Spelen in Tokio in 2020. "Mijn motivatie is zeer hoog. Ik denk dat het mogelijk is."

Gewichtheffer Kuworge wil met 'benen van beton' naar Tokio

Kuworge is half Nederlands, half Ghanees. Op zijn achtste kwam hij in aanraking met Pierre Verkroost, de man achter Gewichthefacademie Waalsport in het Gelderse Oosterhout. De voormalig bondscoach zag mogelijkheden in Kuworge en ging met hem aan de slag.

NOC*NSF

"Enzo heeft zich de laatste twee jaren explosief ontwikkeld. We kunnen niet echt uitspreken waar hij uitkomt. We hopen toch, als hij goed in beeld komt bij sportkoepel NOC*NSF en ondersteuning krijgt, de Spelen van Tokio te bereiken", zegt Verkroost over de samenwerking die al acht jaar duurt.

De imposante junior won onlangs bij de EK jeugd (tot 17 jaar) in Kosovo zilver. Bij het trekken kwam hij tot 149 kilogram, bij het stoten tot 183 kilogram. In totaal dus 332 kilogram. "Om tot de toptien van de wereld te behoren, moet dat totaal zo'n 400 kilogram worden", zegt de talentvolle gewichtheffer.

Gewichtheffer Enzo Kuworge in de sportschool

Kuworge is nog 'in de groei'. De gewichtheffer en zijn trainer hopen echter dat er niet veel meer bij die 1.95 meter komt. "Je zou kunnen zeggen dat zijn lengte een nadeel is. De halter moet een enorme hoogte halen. Zijn lichaamsgewicht is weer een voordeel. Enzo is technisch goed geschoold. Dat betekent dat hij die hoge gewichten goed kan verwerken", legt Verkroost uit.

'Betonnen palen'

De benen van Kuworge zijn 'betonnen palen'. Die heeft hij ook hard nodig in zijn sport. "Je haalt bijna alle kracht uit je benen in deze sport, in combinatie met de rug", legt Kuworge uit. "Maar je hebt je benen eigenlijk overal bij nodig."

Momenteel zijn in het Amerikaanse Anaheim de wereldkampioenschappen. Kuworge is in Nederland. "Ik had kunnen meedoen, want er zijn geen limieten. Maar als ik meedoe, wil ik meedoen in het klassement. Nu zou ik laatste worden. Ik moet eerst nog stappen maken."

Is Tokio 2020 dan wel een reële optie? "Jazeker. Ik heb de motivatie, train elke dag hard. Ik richt me eerst op de EK jeugd volgend jaar in Italië, maar het uiteindelijke doel is Tokio. Dat lukt me."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl