Richard de Mos (midden, met bril) viert zijn verkiezingsoverwinning in 2018
NOS NieuwsAangepast

'Stemmen gekocht voor Groep de Mos in Den Haag'

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zijn er in Den Haag stemmen gekocht van kiezers met een migratieachtergrond voor de lokale partij van Richard de Mos. Dat schrijft NRC op basis van tapverslagen van het corruptieonderzoek rond Groep de Mos.

In oktober 2019 deed de rijksrecherche invallen in de kantoren en woningen van toenmalig wethouders Richard de Mos en zijn collega en partijgenoot Rachid Guernaoui. Beiden zeggen niets fout te hebben gedaan.

Ook de woonadressen van drie Haagse ondernemers werden doorzocht. Een van hen, Erdinc A., zou in een afgeluisterd gesprek hebben verteld dat bij de raadsverkiezingen in ruil voor stemmen voor Groep de Mos "een financiële vergoeding" is betaald "aan partijen".

Zijn gesprekspartner, voorzitter van een Turks-Azerbeidzjaanse vereniging, zou worden beloond met een subsidie voor zijn vereniging omdat hij veel stemmen heeft geregeld. "Rachid en Richard zijn in onze handen", zou A. hebben gezegd.

Heel veel volmachtstemmen

Ook het hoge aantal volmachtstemmen bij sommige stembureaus in de stad wijst volgens de krant mogelijk op stemfraude. "In de Schilderswijk werd een derde van de stemmen met volmacht ingediend. Geen enkel ander stembureau in Nederland had zo veel volmachten", zegt NRC-journalist Joep Dohmen in het NOS Radio 1 Journaal.

Tegenover NRC ontkent A. dat hij stemmen heeft gekocht, wat strafbaar is. "Het is één groot misverstand. In die telefoontjes heb ik maar wat geluld."

Ook de partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos ontkent dat er fraude is gepleegd. "Terwijl onze Richard de Mos na acht (!) maanden nog niets weet of verhoord is, blijft NRC alles doen om onze partij te slopen. We hebben nieuws: dat gaat jullie nooit lukken", staat in een verklaring.

Minister Ollongren zei vanochtend dat ze geschrokken is van het bericht in NRC, maar dat ze er verder niets over weet. "Ik weet niet of het klopt, dat moet worden uitgezocht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl