Marcus Thuram knielt uit protest tegen het politiegeweld in Amerika AFP

Twee opvallende acties zondag in de Bundesliga. Van twee spelers die sowieso al de aandacht trokken. Zij protesteerden tegen het politiegeweld tegen zwarte mensen in Amerika, waar momenteel felle demonstraties gaande zijn na de dood van George Floyd.

Marcus Thuram trok 's middags al eerste de aandacht. De aanvaller van Borussia Mönchengladbach scoorde twee keer en knielde na zijn eerste treffer. Sinds 2016 geldt knielen als teken van protest tegen raciaal geweld.

Het was destijds American football-speler Colin Kaepernick, uitkomend voor de San Francisco 49ers, die het knielen introduceerde als protestgebaar. Hij deed dat tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied, om zo zijn afkeer kenbaar te maken van het geweld van politieagenten tegen zwarte burgers. President Donald Trump bestempelde die actie als een gebrek aan respect.

'Gerechtigheid voor George Floyd'

Nadat Thuram in de middag de Bundesliga had wakker geschud met zijn actie, werd zijn voorbeeld enkele uren later gevolgd door Borussia Dortmund-speler Jadon Sancho. Ook hij scoorde erop los en ook hij betuigde zijn steun aan de overleden Floyd. Na een van zijn drie goals toonde hij een shirt met daarop de tekst: 'Gerechtigheid voor George Floyd'. De Engelsman kreeg daarvoor een gele kaart.

Jadon Sancho laat een shirt zien met de tekst 'Gerechtigheid voor George Floyd' AFP

Thuram - zoon van 142-voudig Frans international Lilian Thuram - knielde, nadat hij Gladbach thuis voor rust op 2-0 had gezet tegen 1. FC Union Berlin. Zijn ploeg won het duel met 4-1, waarbij de 22-jarige Fransman ook de 3-1 voor zijn rekening nam.

Sancho scoorde dus drie keer voor Dortmund, dat op bezoek bij SC Paderborn met maar liefst 6-1 won.

Bosz is derde plaats weer kwijt

Door de winst verdringt Gladbach op doelsaldo het Bayer Leverkusen van Peter Bosz weer van de derde plaats. Leverkusen en koploper Bayern München wonnen eerder deze week hun duel uit de 29ste speelronde al.

Stand Bundesliga

Bayern München 29-67 (86-28)
Borussia Dortmund 29-60 (80-35)
Borussia Mönchengladbach 29-56 (57-35)
Bayer 04 Leverkusen 29-56 (54-36)
RB Leipzig 28-55 (70-29)

STER reclame