Dirk Kuijt

Kuijt beoogd trainer Feyenoord: 'Hij moet zichzelf niet te groot maken'

Nu Feyenoord een assistent-trainer zoekt als vervanger van Said Bakkati duikt de naam van Dirk Kuijt steeds vaker op. Hij is voor 2021 immers de beoogde hoofdtrainer in de Kuip, toch?

"Dat is het best bewaarde geheim in de voetballerij. Maar of die toezegging hem echt gedaan is, dat weet ik niet. Ik denk dat Dirk daar wel van uitgaat", zegt Arman Avsaroglu, NOS-commentator en Feyenoord-watcher.

Kuijts zaakwaarnemer Rob Jansen bevestigde deze week in ieder geval dat Feyenoord dat ook voor ogen heeft.

Advocaat is de baas

Kuijt zal geen vervanger van Bakkati worden. Hij is dit seizoen nog trainer van Feyenoord onder 19 en wil komend seizoen - als het goed is het laatste van de huidige hoofdtrainer Dick Advocaat - vrij nemen om zich ook buiten Rotterdam verder te oriënteren in het coachvak.

Een functie als veldtrainer is nu dus geen optie. Avsaroglu: "Het had gekund, maar ik weet niet of Advocaat daarop zit te wachten. Kuijt is een dominante persoonlijkheid en trekt veel naar zich toe. Hij is niet gemaakt om assistent te zijn. En Advocaat wil duidelijk de baas zijn."

Dick Advocaat geeft instructies aan de Feyenoord-spelers

Kuijt stopte in 2017 als voetballer. In zijn laatste wedstrijd schoot hij Feyenoord naar de landstitel. "Daarna is de club met Dirk een traject ingegaan, zodat hij straks hoofdtrainer kan zijn", weet Avsaroglu.

Waar staat de trainer Kuijt voor?

Een icoon van de club die zonder ervaring als coach op het hoogste niveau Feyenoord successen moet brengen. Het is een gedachte die Avsaroglu prikkelt: "Ik wil het wel zien. Ik denk dat hij heel erg goed weet hoe teamprocessen werken, hij kent de dynamiek van de kleedkamer."

"Maar ik weet niet waar Kuijt als trainer inhoudelijk voor staat. Dat heb ik nog niet echt gezien. Ook niet in de jeugd, zijn elftal draaide voor geen meter. Hij staat voor hard werken, vechtvoetbal. Dus ik ben wel benieuwd."

Stiekem vindt Kuijt zichzelf ook wel heel belangrijk.

Arman Avsaroglu

Avsaroglu wil ook een bepaald beeld van Kuijt wegnemen. "Hij staat bekend als iemand die altijd aan anderen denkt, maar stiekem vindt hij zichzelf ook wel heel belangrijk. In zijn afscheidsjaar kwam er een boek, een documentaire, van alles. Hij moet wel oppassen en zichzelf niet te groot maken."

Rustig aan beginnen, dat is het advies van Avsaroglu. En dat lijkt ook de gedachte bij Kuijt zelf, gezien zijn radiostilte van de laatste tijd omtrent Feyenoord. Bovendien zwaait Advocaat nu nog de scepter in Rotterdam. En van stoppen wil de 72-jarige Hagenaar nog niet weten.

"Het is lastig om in de voetsporen van Advocaat te treden. Die heeft het dit seizoen zó goed gedaan en misschien gaat hij het komend jaar weer doen. En ja, kun je die dan zomaar laten gaan...?", aldus Avsaroglu.

Bekijk hoe - met radiocommentaar van Arman Avsaroglu - hoe Dirk Kuijt 'zijn' Feyenoord in 2017 naar de landstitel schoot:

Uitzinnig radiocommentaar bij kampioenswedstrijd Feyenoord

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl