Andy Hoepelman
NOS Sport

Hoogleraar Hoepelman: 'Voorzichtig bij contactsporten, maar honkbal kan'

Zijn laatste waterpolopotje speelde hij in maart met het vierde van UZSC, maar woensdagmiddag lag voormalig international Andy Hoepelman (65) eindelijk weer in het zwembad voor een training.

Een beetje passen, op doel schieten: hij had het gemist, maar het voelde als vanouds. Alles keurig op anderhalve meter van zijn teamgenoten.

Nu Nederland in de strijd tegen het coronavirus langzaam weer van het slot gaat, heeft de hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten van het UMC in Utrecht begrip voor de wens van vooral contactsporters om ook eindelijk weer serieus aan de slag te gaan. Ze willen niets liever dan hun voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio van volgend jaar in gang zetten.

Strategie

"Als oud-topsporter heb ik wel begrip voor het standpunt van bijvoorbeeld judoka's en honkballers", gaf Hoepelman, die op de Spelen van 1976 brons won, woensdagavond aan in Langs de Lijn en Omstreken.

"Die willen aan de gang, maar ik snap ook wel de coronastrategie van het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT, red.). Voorzichtigheid blijft gewenst. Het is in mijn ogen een goede strategie, maar bijvoorbeeld honkbal zou weer moeten kunnen", aldus de hoogleraar, die zware maanden met zijn afdeling in het UMC achter de rug heeft.

De enorme inzet van het verplegend personeel en de isolatie van patiënten is hem het meest bijgebleven van de afgelopen maanden. "We werden bijna overlopen op de IC's. Het virus is er ook nog, maar in mindere mate. Ik ben positief. Er zal wel een tweede golf komen, maar minder intens en ik denk dat er begin volgend jaar wel een vaccin is."

Drang bij contactsporten

Het kabinet gaf door de gunstige ontwikkelingen van de laatste weken, zoals een teruglopend aantal patiënten op de IC's, een groot aantal sporten weer de mogelijkheid op te starten, maar die positieve draai is er nog niet voor contactsporten zoals judo, boksen, taekwondo en teamsporten als waterpolo en honkbal.

"Topsporters zijn doorgaans gezonde mensen. Die drang om weer te beginnen, is begrijpelijk. En voor kinderen tot 12 jaar is er ook geen belemmering om ook in die sporten aan de slag te gaan. Dat kun je zelfs wel doortrekken naar kinderen tot 18 jaar", meent Hoepelman.

"Maar voor sommige sporten is het nog oppassen. Ook voor sportscholen zijn er risico's. Dat zit in de geforceerde ademhaling. Hetzelfde zie je in kerken en bij koren. Een hele goede ventilatie is daar echt vereist om besmettingen tegen te gaan."

Andy Hoepelman (vierde van links onderste rij) met olympisch brons in 1976

Voor een aantal sporten is de anderhalvemetersamenleving simpelweg erg lastig om door te voeren. Daar zijn strenge protocollen voor vereist. Door de verantwoordelijke bonden is daar ook hard aan gewerkt.

Chloor is goed

Hoepelman, die geregeld zijn vakgenoten in het OMT spreekt: "Waterpolo kun je niet anders gaan spelen. Je hangt tegen elkaar aan. Dat moet je wel durven. De sport heeft echter het voordeel dat het in een zwembad plaatsvindt. Het chloorwater doodt het virus. Afhankelijk van pH-waarde en concentratie gaat dat sneller."

Zwemmen zou dus juist nu gestimuleerd moeten worden. Hoepelman: "Zwemmen is ook voor ouderen op dit moment ideaal om te bewegen. Het risico is zeer beperkt. Zwembaden zijn doorgaans zeer goed geventileerd om de chloordampen te verdrijven. Bewegen is belangrijk voor de fitheid. En hoe fitter je bent, hoe beter je bestand bent tegen een virus."

Honkbal, Hoepelman haalde de sport al even aan, wordt als contactsport gezien en kan volgens de regels pas na 1 september weer. Maar in de ogen van de hoogleraar is dat juist ook een sport die wel weer moet kunnen opstarten.

Honkballer Bryan Engelhardt

De bond KNBSB schreef onlangs een brandbrief aan sportkoepel NOC*NSF om weer te mogen spelen. De competitie is in de zomer en er komt nog een olympisch kwalificatietoernooi aan.

Buiten en zon

"Het contact bij honkbal is summier. Daarnaast is het buiten en meestal in de zon. Allemaal factoren die besmettingen met het coronavirus tegengaan", zegt Hoepelman, die wel een kanttekening plaatst. "We moeten niet vergeten dat we nog weinig weten van het virus. Daarom moeten we goed kijken hoe de versoepelingen van de kabinetsmaatregelen op 1 juni en 1 juli uitpakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl