Oussama Idrissi, Calvin Stengs en Dani de Wit vieren een Alkmaarse treffer AFP

De brief van AZ aan de UEFA, waarin de Alkmaarders ten koste van Ajax een rechtstreeks Champions League-ticket opeisten, is een typisch geval van 'het proberen waard'. Het gaat namelijk om duizelingwekkende bedragen.

De bedragen voor komend seizoen zijn nog niet bekend, maar plaatsing voor de groepsfase leverde een club afgelopen jaargang 15,25 miljoen euro op. De startpremie van de Europa League, waarin AZ belandt als de club de voorrondes niet overleeft, is meer dan vijf keer zo laag: 2,75 miljoen.

Daarbij lopen de inkomsten in de Champions League al snel hoog op. Als AZ de enige Nederlandse deelnemer aan het miljoenenbal is, stroomt er nog eens zo'n 6 miljoen euro aan tv-gelden in de clubkas.

Clubcoëfficiënten

Daarnaast krijgen de Alkmaarders een nog onbekend bedrag op basis van de clubcoëfficiënten, een lijst die is gebaseerd op de Europese prestaties van een club in de afgelopen tien seizoenen.

Ajax hield aan het seizoen 2018/2019 zo'n 95 miljoen euro over aan de Champions League AFP

De Champions League-deelnemer die op die lijst het laagst geklasseerd is verdient 1,1 miljoen euro, de op een na laagst geklasseerde club 2,2 miljoen, de club daarboven 3,3 miljoen enzovoorts. De club die het hoogst geklasseerd is ontvangt een kleine 35,5 miljoen.

AZ staat op die clubcoëfficiëntenlijst 83ste, 62 plekken onder Ajax. Geen hoge positie, maar de Alkmaarders houden een club als Lille, dat al een Champions League-ticket binnen heeft, wel onder zich.

Winnen = kassa

Bij goede prestaties gaat de kassa helemaal rinkelen. Een overwinning in de groepsfase leverde dit seizoen 2,7 miljoen euro op, een gelijkspel 900 duizend euro.

Prijzengeld Champions League

Startpremie 15,25 miljoen euro
Zege in groepsfase 2,7 miljoen euro
Gelijkspel in groepsfase 900.000 euro
Halen achtste finales 9,5 miljoen euro
Halen kwartfinales 10,5 miljoen euro
Halen halve finales 12 miljoen euro
Halen finale 15 miljoen euro
Winst finale 4 miljoen euro

Ook het halen van een volgende ronde is miljoenen waard: 9,5 miljoen voor het bereiken van de achtste finales, 10,5 miljoen voor de kwartfinales, 12 miljoen voor de halve finales, 15 miljoen voor de finale en nog eens 4 miljoen voor de winnaar van de Champions League.

82,5 miljoen euro

Dus als een ploeg iedere wedstrijd wint op weg naar de eindzege in de Champions League, levert dat aan prijzengeld alleen al 82,5 miljoen euro op. Bij een vergelijkbare zegereeks in de Europa League stokt de teller op 21,3 miljoen.

Alles bij elkaar had AZ dus miljoenen redenen om een uiterste poging bij de UEFA te wagen.

STER reclame