Na vijftig jaar terug bij Go Ahead Eagles: clubicoon Gerrit Niehaus Go Ahead Eagles

'Wie ben jij eigenlijk?', vroeg Barry Hughes op de eerste training van Go Ahead in 1970. Dat was vast niet zo bedoeld. De markante trainer zei wel vaker iets om de boel op stelten te zetten. Bij spits Gerrit Niehaus schoten de woorden van Hughes echter in het verkeerde keelgat.

Niehaus was een lokale held, een clubicoon. Hij speelde al meer dan tien jaar voor Go Ahead en maakte in ruim driehonderd wedstrijden bijna negentig goals. Maar na de opmerking van Hughes was hij er klaar mee.

Ultieme poging

"Ik zeg tegen Hughes: 'Nou, doeg'. Ik ben kwaad van het veld gelopen en ook niet meer teruggekomen", vertelt Niehaus in een reportage op de clubkanalen van Go Ahead Eagles.

Vijftig jaar lang peinsde hij er niet over om ooit nog terug te keren in stadion De Adelaarshorst. Tot afgelopen weekend.

Beluister hieronder een interview met Go Ahead-persvoorlichter Wouter Rutgers, die vertelt waarom Niehaus na vijftig jaar bereid was tot een terugkeer bij zijn oude club:

Een halve eeuw na zijn aanvaring met Hughes kon Niehaus eindelijk worden overgehaald om weer een bezoek te brengen aan zijn oude club. De topscorer van weleer was gezwicht voor een ultieme lijmpoging.

"Het was nu of nooit", zegt Wouter Rutgers, persvoorlichter van Go Ahead Eagles. "Het is deze maand precies honderd jaar geleden dat onze club verhuisde naar de plek waar we nu spelen. Bij het grote feest mocht Niehaus niet opnieuw schitteren door afwezigheid."

Emotioneel weerzien

Er waren vier gesprekken nodig, maar uiteindelijk werd de 79-jarige Deventenaar bereid gevonden tot een terugkeer. Dat gebeurde vanwege de coronacrisis niet op het geplande jubileumfeest, maar in een leeg stadion.

Het werd een emotioneel weerzien. "Ik kijk m'n ogen uit. Hier had ik totaal niet meer op gerekend. Het is hier helemaal veranderd", aldus Niehaus.

Binnenkort hopen de Eagles hun oud-speler te verwelkomen bij een wedstrijd in een vol stadion. Dan kan ook de jonge schare fans kennismaken met Gerrit Niehaus, het clubicoon van Go Ahead.

STER reclame