Edson Braafheid AFP
Sport en corona

Een groot aantal spelers dat in 2010 met Oranje de WK-finale speelde, heeft zijn carrière al beëindigd. Giovanni van Bronckhorst deed het direct na de wedstrijd, Arjen Robben en Robin van Persie afgelopen jaar.

Sommigen van hen voetballen nog altijd, onder wie Edson Braafheid. Maar de schijnwerpers die bij onder meer Oranje, FC Twente en Bayern München op hem gericht waren, zijn weggedraaid.

Braafheid speelt sinds twee jaar in de Verenigde Staten, in Texas, bij Austin Bold. Tijdens de voetballoze coronacrisis verblijft hij in Florida, dicht bij de familie van zijn Amerikaanse vrouw.

Dat weinig mensen daar zijn verhaal kennen en weten dat hij op het veld stond in een WK-finale, maakt Braafheid niet uit. "Ik vind het prima zo. Bij echte voetballiefhebbers in Amerika gaat wel een lampje branden als ze mijn naam zien. Maar het is anders dan in Europa", vertelt Braafheid in Langs de Lijn En Omstreken.

"Als er op een familiefeestje over mij wordt gepraat en ze zeggen dat ik een topspeler uit Nederland ben die op het WK heeft gespeeld, krijg je reacties als 'dat geloof ik niet'. 'Wat is je naam, dan ga ik googelen', zeggen ze dan."

"Dan komt er het een en ander naar boven en krijg ik leuke reacties. Er wordt daarna wel anders naar je gekeken, dat komt erbij kijken."

WK-finale 2010: Braafheid (15) baalt als een stekker na de goal van Iniesta ProShots

In de radio-uitzending krijgt Braafheid een fragment te horen van de finale in 2010. Langs de Lijn-commentator Jack van Gelder beschrijft hoe hij het veld in komt in de verlenging en de plaats van Van Bronckhorst overneemt.

"Wauw, ik krijg kippenvel als ik het hoor", zegt Braafheid hoorbaar onder de indruk. "Kort voordat ik het veld opging, werd ik er op de een of andere manier aan herinnerd dat de hele wereld naar deze wedstrijd keek. Ik weet niet waarom ik eraan dacht."

Wat had er beter gekund?

Trots en teleurstelling wisselen elkaar af als Braafheid terugdenkt aan die avond in Soccer City. "Het is een moment dat niemand meer van me afpakt. Maar je denkt ook: wat had ik beter kunnen doen? Wat hadden wij beter kunnen doen?"

Het antwoord geeft hij zelf, terugdenkend aan het doelpunt van Andrés Iniesta. "We hadden beter met de middenvelders kunnen communiceren, waardoor ik beter in positie had kunnen blijven om die bal te onderscheppen."

WK-finale 2010: Iniesta scoort en dompelt Oranje in rouw Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De afgelopen maanden, nu de competitie stilligt, heeft Braafheid zich ingezet als ambassadeur van een organisatie die daklozen helpt. Daarbij gaat het voornamelijk om veteranen die in de problemen zijn gekomen als gevolg van trauma's na militaire uitzendingen.

"Waar ik werk, proberen ze die mensen mentaal weer op te bouwen om ze weer in het 'normale leven' te laten terugkeren. Ze zorgen ervoor dat ze op eigen benen kunnen staan."

"Die daklozen hebben drinken, eten maar ook schoenen nodig. Ik kijk in mijn netwerk of ik sponsoren kan vinden om ze van die producten te voorzien. Daarin probeer ik een handje te helpen."

Voor Braafheid is het als vanzelfsprekend om zich voor de mensen in nood in te zetten. "We denk dat het heel ver weg is, maar het kan iedereen overkomen."

STER reclame