Duits voorstel tot salarisplafond oogst Hollandse scepsis: 'Never nooit'
In Duitsland pleit de voorzitter van de voetbalbond DFB voor een salarisplafond. Heeft zo'n plan een kans van slagen en zou dat ook in Nederland kunnen? Het lijkt op voorhand een lastig verhaal.
De coronacrisis zet de DFB aan het denken over hoe het voetbal in de toekomst duurzamer kan worden. Een van de oplossingen zou volgens voorzitter Fritz Keller dus een salarisplafond zijn. "We moeten de toekomst van het voetbal waarborgen", aldus Keller.
Een belangrijke medestander zegt hij al te hebben. Bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge van Bayern München ondersteunt de voorstellen, volgens Keller, die dinsdag een telefonisch onderhoud had met de topman van de Duitse kampioen.
Een salarisplafond is een van de vijf punten in het plan van bondsvoorzitter Keller.
UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin opperde al in 2017 de mogelijkheid een salarisplafond voor spelers in te stellen. Zijn voorstellen hebben echter nooit een serieus vervolg gekregen.
Utopisch verhaal
"Het is een utopisch verhaal, dit gaat never nooit gebeuren", stelt zaakwaarnemer Rob Jansen, die afgelopen week het initiatief nam om met alle partijen in het Nederlandse betaald voetbal te praten over hoe er moet worden omgegaan met de coronacrisis.
Een salarisplafond is zo goed als onverenigbaar met de huidige EU-regels inzake vrij verkeer en mededinging, beweert Jansen. "Dus het kan niet eens worden opgelegd. En anders moet dat eerst nog gebeuren door de UEFA of FIFA. Neem maar van mij aan: die doen dat niet."
Ook Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS, ziet het niet gebeuren. "Ik pleit voor transparantie, maar met een salarisplafond ben ik bang dat er juist schimmige geldstromen zullen ontstaan."
Levchenko denkt dat clubs in dat geval creatieve, en mogelijk riskante, oplossingen gaan bedenken om een gewilde speler toch te kunnen contracteren of om hem juist te kunnen behouden voor de club. "Dat kan via verschillende constructies en ik wil juist voorkomen dat er geld onder tafel verdwijnt."
'Mensen maken een denkfout'
Als de term salarisplafond valt, wordt er vaak gewezen naar de vier grote Amerikaanse sporten, waar een salary cap van kracht is. Die is onder andere ingesteld om ervoor te zorgen dat teams aan elkaar gewaagd blijven.
"Maar bij die vergelijking maken mensen een denkfout", zegt Jansen. "In Amerika is inderdaad een salary cap, maar geen imagerights cap. Sporters kunnen daar door middel van hun imagerechten alsnog tientallen miljoenen euro's verdienen."
"Maar stel", vervolgt de zaakwaarnemer, "er komt in Nederland een salarisplafond. Dan zijn een paar dingen zeker: er komen in dat geval geen spelers meer uit andere Europese landen en grote talenten uit Zuid-Amerika zullen ook niet meer komen."
"Dat betekent dat het aankomt op de eigen jeugd. Maar als die spelers doorbreken, zijn ze direct weg. Of denk je dat ze hier blijven als ze elders een veelvoud kunnen verdienen? Dan is het dus klaar met onze competitie."
Gekrakeel
Er moeten dus, los van de wet, nog flink wat hindernissen worden genomen, wil er een salarisplafond in het voetbal komen. Het zou alleen kunnen werken als het overal van kracht is en zover is het nog lang niet.
En alleen een salarisplafond in de Bundesliga? "Dan kun je die competitie afschrijven", concludeert Levchenko. "Het is gekrakeel van politici", omschrijft Jansen de uitspraak van DFB-voorzitter Keller.