Van Gaal: 'Hardwerkende creatieveling Ziyech een speciale speler' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Louis van Gaal heeft in de Studio Sport-uitzending van zondag over verschillende onderwerpen zijn licht laten schijnen. Hij ging onder meer in op de groepjesvorming bij FC Barcelona en AZ toen hij daar coach was, de droomaanbieding die hij in 2018 afsloeg en het talent van Hakim Ziyech.

Van Gaal sprak lovende woorden over Ziyech. "Hij heeft zich ongelooflijk ontwikkeld bij Ajax. Niet zozeer in creativiteit, maar als teamspeler", aldus Van Gaal over de 27-jarige Ajacied die volgend seizoen voor Chelsea uitkomt. "Het publiek is gaan inzien dat hij heel hard werkt voor een creatieveling. En dan maakt hij ook nog doelpunten en geeft hij assists. Dan ben je een speciale speler."

'Had aanbieding Mexico op zak'

Van Gaal ging ook nog even in op de verleidelijk aanbieding die hij in 2018 kreeg, maar die hij door de afspraken met zijn vrouw Truus toch naast zich neer moest leggen. "Ik kon bondscoach van Mexico worden", vertelde Van Gaal. "Ik vond Mexico een land dat bij me zou passen. Ik spreek de taal en ze hebben een goede selectie."

Van Gaal zei in 2018 'nee' op een verleidelijk aanbod van Mexico

In de deze week verschenen biografie van Van Gaal ('LVG: De trainer en de totale mens') zegt Ronald de Boer dat er in de periode met Van Gaal aan het roer in de kleedkamer van Barcelona op een gegeven moment meer Nederlands dan Spaans werd gesproken. "Daar heeft hij wel een beetje gelijk in", zei de trainer in Studio Sport. "Als je te veel mensen uit dezelfde bloedgroep in de selectie hebt, is dat een gevaar."

Van Gaal onderkende dat de groepjesvorming zijn werk in Spanje had bemoeilijkt, maar voegde eraan toe dat de Nederlandse spelers op dat vlak ook zelf niet vrij van blaam zijn. "Ze hebben Spaans moeten leren praten, dus ze hadden zich met de Spanjaarden kunnen verbinden. Ze hadden gewoon Spaans met de Spanjaarden kunnen praten."

Hij zag die groepjesvorming niet alleen in zijn tijd als coach van Barcelona. Ook in zijn derde jaar bij AZ waren er naar zijn mening te veel spelers uit dezelfde bloedgroep. "Dan komt er een groepje in een groep. Als dat te lang voortduurt, heeft dat invloed op het teambuildingsproces en dat was uiteindelijk ook het geval."

STER reclame