Pieter de Waard
NOS Voetbal

'KNVB moet crisis aanpakken bij de basis en dat is de eerste divisie'

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

Elk besluit en elke uitspraak van de KNVB leidt in deze tijd tot gedoe. Dat concludeert Pieter de Waard, die als voorzitter van Telstar de ontwikkelingen met veel belangstelling volgt. En ook hij heeft de nodige kritiek.

Nu vreest directeur betaald voetbal Eric Gudde weer dat er clubs gaan omvallen door de coronacrisis.

"Gelijk aan de premier sturen wij in de mist. En als die is opgetrokken, moeten we een heel stuk gaan zeilen met harde wind tegen", omschrijft De Waard (59) de situatie bij Telstar. "En zo zal het bij meerdere clubs zijn. Maar daar ga ik niet over oordelen, ik kijk alleen naar onszelf."

Steun van de overheid

Zeker is dat de crisis het nodige teweeg brengt en steun van de overheid cruciaal is. Ook bij Telstar, waar De Waard zich in het verleden fel uitte tegen bijdragen van het rijk voor het profvoetbal.

"Als club vinden we dat de staat geen geld moet storten in een bodemloze put", meent De Waard. "Maar deze situatie is natuurlijk anders. Er worden maatregelen getroffen buiten onze macht om. Wij zullen de steun niet afwijzen."

Topscorer Reda Kharchouch viert de overwinning op Jong PSV, het laatste optreden dit seizoen

De Waard kan zich wel vinden in de manier waarop de competities worden afgehandeld.

"Gudde is niet te benijden. En dat moet ook wel in zijn positie, waarin hij harde beslissingen moet nemen. Maar in de communicatie is de KNVB tekortgeschoten: besluiten hadden eerder en duidelijker moeten worden toegelicht. Dat had veel ellende kunnen voorkomen."

Ik rust niet eerder dan dat ik aan het hoofd heb gestaan van onze mooie voetbalbond.

Pieter de Waard, voorzitter van Telstar

"Verder ben ik het eens met de geluiden dat de voetballerij in deze tijd een gezicht mist, iemand die opkomt voor de belangen van de sport. Een ambassadeur voor het profvoetbal."

Een rol zoals De Waard vervult bij Telstar. En waar hij op zijn geheel eigenzinnige manier invulling aan geeft.

Hoogste niveau

Het leverde hem bekendheid op als mediapersoonlijkheid, een nominatie voor best geklede man van Nederland. Een man met grenzeloos optimisme, zoals hij Telstar met nuchter verstand hoopt terug te brengen naar het hoogste niveau.

"In 2026 bestaan we 63 jaar. Ons magische getal, ons oprichtingsjaar. Dan streven we ernaar om met zowel ons mannen- als vrouwenteam in de eredivisie actief te zijn", kijkt hij over de huidige problematiek heen. "En die doelstelling staat nog steeds."

Telstar (hier in 1976) speelde van 1964 tot 1978 in de eredivisie

De Waard is ook de man die zich voorstelt als toekomstig voorzitter van de KNVB, al moest hij tijdens de eerste poging zijn meerdere erkennen in de huidige preses Just Spee.

"Ik rust niet eerder dan dat ik aan het hoofd heb gestaan van onze mooie voetbalbond. Over tweeënhalf jaar begint mijn volgende campagne."

Oplossingen

Voor de gelegenheid wil hij best al even een voorschot nemen op zijn beoogde functie, in de zoektocht naar oplossingen voor de enorme nasleep die de coronapandemie tot gevolg heeft.

"Als voorzitter van de KNVB kijk je naar het betaald voetbal in het algemeen. Ik zou ze bij de bond dringend willen adviseren de situatie aan te pakken bij de basis. En dat is in mijn ogen de eerste divisie. En dan naar boven toe werken."

"Het heeft geen zin om als eerste het dak te repareren. Als de fundering wordt vergeten, blijft de ellende zich inderdaad opstapelen."

Eind vorige maand konden fans van Telstar een dinerbox kopen en 's avonds via de lokale televisie nogmaals de bekerwedstrijd van afgelopen december tussen Telstar en Ajax (3-4) bekijken.

Eerstedivisieclub Telstar organiseert ‘avondje Telstar’ voor fans

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl